Predstavljeni rezultati Akademije otvorenih podataka za mlade

Župan Flego, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović i  predstojnik Ureda državne uprave Draženko Janjušević (M. MIJOŠEK)
Župan Flego, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović i predstojnik Ureda državne uprave Draženko Janjušević (M. MIJOŠEK)

Jučer je u Komunalnoj palači održana završna prezentacija rezultata petodnevne Akademije otvorenih podataka za mlade koja se održavala u Puli od 28. kolovoza. Tema ovogodišnje akademije na kojoj su sudjelovale 23 mlade osobe iz cijelog svijeta bila je "Inovativno korištenje podataka javnog sektora u službi lokalnog razvoja". 

Svečanosti su prisustvovali tehnička ministrica uprave dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, ujedno i predsjednica Savjeta Partnerstva za otvorenu vlast, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. dr. sc. Alfio Barbieri, povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa, član upravnog odbora Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet Miroslav Schlossberg te nezavisna izvjestiteljica za Hrvatsku Partnerstva za otvorenu vlast Ivona Mendeš. 

Gradonačelnik Miletić istaknuo je trud gradske uprave da bude maksimalno otvorena prema građanima koje se potiče da sudjeluju u donošenju raznih odluka te sudjeluju u raspravama putem mjesnih odbora ili e-konzultacija. Istaknuo je da više od 80 posto prijedloga u konačnici bude uvršteno u proračun te da su otvorenost i transparentnost pulske gradske uprave prepoznale i razne nezavisne institucije te nagradile Pulu brojnim priznanjima. Župan Flego nadovezao se i rekao da je Istarska županija, osim turističkog, najbolja i u drugim segmentima, ali da i dalje ulaže napore da bude još i bolja. Ukazao je na dobru praksu u zemljama okruženja te zaključio da ne treba izmišljati ništa novog, već samo ugraditi ta postojeća dobra rješenja.  

Rektor Barbieri iskoristio je nazočnost tehničke ministrice uprave i istaknuo da je neugodno iznenađenje bila odluka donijeta 27. srpnja o obustavi zapošljavanja, čime se, kaže, onemogućuje razvoj pulskog sveučilišta u segmentu tehničkih i biomedicinskih znanosti, a da će se u konačnici urušiti i cijeli sustav, jer neće moći upisivati željeni broj studenata.  

- Ti su kadrovi potrebni za poticanje razvoja grada, cijele regije i u konačnici države, jer potencijala imamo, ali ne i mogućnosti, istaknuo je prof. dr. sc. Alfio Barbieri. 

Drugi govornici istaknuli su dostupnost podataka javne uprave u Hrvatskoj, kao nedovoljno iskorištenog sektora, koji je istovremeno ogroman potencijal za poboljšanje svakodnevnog života građana i poduzetnika te propulzivni razvoj gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama, ali i naglasili da treba poraditi na reformama koje su zaustavljene, poput zakonskog okvira za medije, regulaciju lobiranja i obrazovnog kurikuluma. Skup je zaključila tehnička ministrica koja je istaknula da je dostupnost javnih podataka važno radi smanjivanja korupcije i stvaranja okvira za daljnji razvoj. 

Svježe ideje i visokospecijalizirana znanja koja posjeduju mladi, u sinergiji s podacima javnog sektora na lokalnoj razini spremnim za ponovnu uporabu u neke nove, inovativne svrhe, rezultirali su predstavljanjem mogućih novih usluga za građane i lokalnu zajednicu, i to u vidu aplikacija za mobitele i druge platforme. Tako je, primjerice, jedna grupa izradila platformu za pronalaženje kvalitetnih učitelja i mentora vodeći se podatkom da će do 2030. godine u svijetu nedostajati gotovo 26 milijuna učitelja, drugi su, primjerice, povezivali lokalne proizvođače i ponuđače usluga s poslovnim sektorom spremnim na investicije u te proizvode i usluge, dok je pobjednički tim predstavio aplikaciju TINJA i osvojio kao nagradu put u Pariz na Summit inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast. Oni su predstavili aplikaciju o isplativosti uvođenja obnovljivih izvora energije u određenom gradu te mogućnost povezivanja nezaposlenih i poslodavaca u tom sektoru. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter