Predstavljeni natječaji za dobivanje sredstava iz EU fondova za turizam

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Veliki broj zainteresiranih građana, obrtnika, vlasnika OPG-ova te malih i srednjih tvrtki aktivnih u djelatnosti turizma, prisustvovao je u četvrtak navečer, u prostorijama Udruženja obrtnika u Puli, predstavljanju natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova koje je organizirala tvrtka Eurokonzalting. Kako je rečeno na predavanju, otvoreno je ili se pripremaju natječaji za nekoliko mjera iz turističkog gospodarstva i to za uređenje, rekonstrukciju ili gradnju od hotela, kampova, hostela, pansiona do bazena i druge opreme. 

Nabavka ronilačke opreme

- Za postojeće hotele u tijeku je natječaj za mjeru A1, namijenjen trgovačkih društvima, obrtima i zadrugama, gdje se može ostvariti intenzitet potpore od 60 posto, odnosno od 50 do 350 tisuća kuna, iako je ovaj maksimalan iznos rijetko kad odobren. Prihvatljiva investicija je opremanje smještajnih jedinica, uvođenje dodatnih sadržana koji produljuju sezonu ili pridonose većoj popunjenosti, tematsko definiranje hotela poput obiteljskog, bike, small&friendly i ostalih. Na mjeru A2 mogu se prijaviti isti subjekti kao i za mjeru A1, i ostvariti od 50 do 250 tisuća kuna, a namijenjena je za ulaganje u postojeće ili nove kampove, naveo je taksativno Ernes Oliva, konzultant iz područja strukturnih fondova.

Nadalje, spomenuo je i mjeru A3 namijenjenu za hostele, planinarske, lovačke, učeničke i studentske domove i ostale, a prijaviti se i opet mogu trgovačka društva, obrti i zadruge te ostvariti do 200 tisuća kuna potpore. Tim sredstvima je moguće prenamijeniti postojeće objekte, aktivirati planinarske i lovačke domove ili osigurati dodatne sadržaje kod postojećih objekata poput bazena, dostizanja uvjeta za bike&bed i ostalog. Na mjeru A4 mogu se prijaviti OPG-ovi i ostvariti, realno, od 70 do sto tisuća kuna za podizanje kvalitete osnovnih ili dodatnih sadržaja, ulagati u izletišta, kušaonice i vinotočja, ili unaprijediti dodatne sadržaje, poput sportsko-rekreativnih, konjičkih, ciklo-turističkih, etno zbirke, tradicijskih zanata, tematskih i zabavnih parkova i ostalog. Mjera A5, kako je nadalje naglasio Oliva, odnosi se na privatne iznajmljivače, fizičke osobe koji mogu dobiti do 40 tisuća kuna potpore, a odnosi se na izgradnju i opremanje novih bazena, minimalne vodene površine 30 kvadrata za vanjske, odnosno 20 kvadrata za unutarnje bazene. Uvjet je da imaju registrirano najmanje šest stalnih kreveta i imati minimalno tri zvjezdice.

Govoreći pak o Mjeri B, za koju ove godine imaju jako puno upita, Oliva je naglasio da je namijenjena za razvoj posebnih oblika turizma, gdje se mogu očekivati potpore od 50 do 100 tisuća kuna, ovisno o ulaganju i važnosti tog ulaganja za cijelo područje. Namijenjena je trgovačkih društvima, obrtima i zadrugama koje namjeravaju uložiti u ciklo-turizam, odmorišta, vidikovce, razvoj ronjenja, jahanja, planinarenja, raftinga ili opremiti i urediti nove zabavne i tematske parkove koji doprinose atraktivnosti i konkurentnosti destinacije.

- Na ovu se mjeru mogu, primjerice, javiti ronilački klubovi za nabavu nove opreme ili pak jahači klubovi za nabavku nove jahače opreme. No, mogu se javiti i zainteresirani za rekonstrukciju brodova tradicijske gradnje koji žele organizirati izlete, promatranje ptica ili štogod vam padne napamet, a što bi za cilj imalo bolje punjenje pred i posezone, naglasio je Oliva. 

Obnova pročelja zgrada

Mjera C namijenjena je nabavi defibrilatora, Mjera D za ulaganje u prepoznatljivost, odnosno brendiranje, a za kraj godine najavljen je i novi natječaj za mikro i male poduzetnike, odnosno srednje poduzetnike koji bi ulagali u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje hotela, ali i informatičku i video opremu te edukaciju djelatnika.

U konačnici je Patrik Paronić govorio o mjerama koje potiču ulaganja u ruralni turizam, a Emil Šetić o potporama za povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u sektoru turizma, a osim što se mogu prijaviti poduzeća i obrti, u okviru ovih mjera mogu se prijaviti i građani za obnovu fasada, krovova i stolarije, ali je procedura puno složenija jer se sada ti zahvati financiraju iz Strukturnih fondova Europske unije, a maksimalan iznos koji se može ostvariti je 84 tisuće kuna. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter