Predstavljeni Windows Phone 7 mobiteli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Windows Phone 7 predstavljen je pocetkom tjedna u New Yorku. Prema rijecima Microsoftova glavnog izvršnog direktora Steve Ballmera, WP7 telefoni proizvodaca Dell, Samsung, LG i HTC, bit ce dostupni za nadolazece blagdane.

Inicijalno predstavljen još prije 10 godina u travnju 2000., Microsoftov mobilni operativni sustav - Windows Mobile - jednom je bio dominantna sila na tržištu pametnih telefona i handheld uredaja.

Vremena se mijenjaju pa je Appleov iPhone u potpunosti promijenio nacin na koji razmišljamo danas o svojim mobitelima, a slijedio ga je Google sa svojom mobilnom platformom Android koja sve više dobiva na popularnosti.

Windows Mobile uredaji nisu se uspjeli uhvatiti ukoštac s ovom novom generacijom pametnih telefona.

Nakon prijelazne faze koju je oznacio Windows Mobile 6.5 – i koja prema mnogima nije bila drugo nego brzo popravljanje nedostataka prethodnih verzija, udio Windows Mobilea na tržištu padao je iz mjeseca u mjesec.

No, Microsoft je konacno odlucio usvojiti posve novu filozofiju pristupa pametnim telefonima. Kreirao je posve novo korisnicko sucelje koje s operitivnim sustavom omogucuje laku i jednostavnu integraciju s Microsoftovim servisima kao što su Xbox Live i Bing, kao i stranicama za društveno umrežavanje poput Facebooka.

Windows Phone 7 predstavljen je u ponedjeljak u 15.30 sati po našem vremenu, a prijenos prezentacije mogao se pratiti uživo. Prema Ballmeru, Windows Phone 7 telefoni bit ce u SAD-u dostupni preko AT&T mreže. Ukupno devet modela telefona bit ce dostupno na tržištima 30 zemalja, najavio je Ballmer. Novi uredaji koje pogoni WP7 na tržištu ce biti dostupni za nadolazece božicne i novogodišnje blagdane.

Uredaji koje pogoni novi Windows Phone 7, dolaze od proizvodaca Dell, Samsung, LG i HTC Corp., što zvuci vrlo obecavajuce, no ono što je nedostatak, a koji otprije znamo, je da uredaji bazirani na Windows Phone 7 nece podržavati funkcije copy/paste i tethering, odnosno korištenje mobitela za pristup racunala internetu preko 3G (ili 4G) mobilnih mreža.

"Kada nam je Microsoft prvi put pokazao Windows Phone 7, znali smo da ce biti pobjednik," rekao je tijekom predstavljanja WP7 direktor u AT&T Ralph de la Vega. "To je sasvim drugacije od svega što smo vidjeli"."

Na pocetnom ekranu mobitela (Start screen) prikazuju se tzv. live tiles , odnosno real-time sadržaji, kao što su npr. statusi na društvenim mrežama. Za razliku od klasicnih ikona, Microsoft se odlucio za dinamicke naslove koji mogu sadržavati i slike, a za koje se nada da ce biti dovoljno intuitivni i jednostavni za korištenje da ih priihvate krajnji korisnici. Ono što vam najviše treba tako možete imati vec na prvom ekranu mobitela.

Tu je takoder Outlook Mobile koji vam omogucava da upravljate svojim e-mail porukama preko telefona. Za ljubitelje igara tu je Game Hub, centralizirano mjesto s kojeg možete pristupiti svim svojim igrama, pronalaziti nove i povezati se s prijateljima, a Marketplace Hub je online trgovina slicna Apple Storeu u kojoj možete nabaviti nove aplikacije, igre i glazbu.

Microsoft Office dostupan je na Windows Phoneu 7 preko svoje mobilne verzije pod nazivom Office Hub. Možete koristiti Microsoft Word Mobile, Excel Mobile i PowerPoint Mobile da biste pregledali i uredivali svoje dokumente. People Hub je dodatna zanimljivost u Windows Phone 7 jer je dizajniran da bude centralno mjesto za mnoge nacine na koje komuniciramo danas: od telefonskiih razgovora, preko tekstualnih poruka, e-mailova do društvenih mreža. .

"Ovo je razlicita vrsta telefona", naglasio je Ballmer na predstavljanju. Koliko je razlicit , to ce Microsoft morati dokazati potencijalnim kupcima i uvjeriti ih da je bolji od iPhonea, Android telefona ili BlackBerrya.


Podijeli: Facebook Twiter