Predstavljeni finalisti Rovinj Photodaysa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjetnički fotograf Josip Klarica dobitnik je nagrade za životno djelo festivala Rovinj Photodays, koji će mu u lipnju prirediti retrospektivnu izložbu s radovima nastalima u proteklih gotovo četrdeset godina, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su i objavljene nominacije za godišnje nagrade u devet kategorija.

Nominirano je po troje autora u svakoj kategoriji, a pobjednici će se objaviti na završnici festivala, 8. lipnja u Rovinju. Svi radovi finalista bit će uključeni u stalni fundus Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, gdje će se u rujnu održati i izložba nagrađenih fotografija.

Na natječaj, koji je tek jedna od aktivnosti festivala koji proteklih šest godina promiče suvremeno hrvatsko fotografsko stvaralaštvo, prijavljeno je 7.500 fotografija, rekao je direktor Rovinj Photodaysa Denis Redić te dodao da su nominirani radovi odabrani kroz sustav žiriranja koji osigurava kredibilitet i izbor najboljih.

U žiriju su bili kolekcionar, predavač i galerist iz Londona Michael Diemar, fotograf i povjesničar umjetnosti Žarko Vijatović, konceptualni umjetnik i snimatelj Goran Trbuljak te dokumentaristica i povjesničarka umjetnosti Markita Franulić.

U kategoriji izdavaštva nominirani su Eikon Studio, Nenad Šaljić i Luka Tomac, kategoriji primijenjene fotografije Miljenko Bernfest, Romano Decker i Dejan Kutić te Barbara Šarić, mode Nikola Predović, Maja Jokić i Suzana Holtgrave, arhitekture Mario Pućić, Ivana Planinić i Bojan Mrđenović, a dokumentarne Igor Sitar, Mario Topić i Dalibor Talajić.

Nominirani u kategoriji pejzaža su Boris Hnatjuk, Nikola Šerventić i Mario Pućić, za portrete Kristian Macinić, Dario Belić i Nikola Šerventić, za akt/tijelo Igor Popović, Nives Milješić i Iva Korenčić, a za umjetnički koncept Bojan Mrđenović, Nina Đurđević i Davor Konjikušić.

U sklopu tog najvećeg fotografskog festivala u Hrvatskoj 7. i 8. lipnja održat će se niz radionica, predavanja te izložbi domaćih i svjetskih majstora fotografije. Među ostalim održat će se izložbe Ivana Posavca, braće Brkan iz zbirke MSU-a i talijanskih fotografa.

Posebna priznanja bit će dodijeljena autorima koji su zadužili hrvatsku fotografiju svojim fotografskim i povijesno-umjetničkim radom, Zvonimiru Baričeviću i Miljenku Smokvini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter