Predstavljene zbirke Andricevih pripovjedaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Palaca Milossa Zajednice Talijana bila je domacin rovinjskog dijela Dana srpske kulture u Istri. Miodrag Jakšic, državni sekretar za dijasporu Republike Srbije, rekao je tom prigodom da su se odlucili predstaviti nova izdanja Ive Andrica, cime se obilježava 50. obljetnica njegovog dobivanja Nobelove nagrade.

U Rovinju su tako predstavljene cetiri knjige Andricevih pripovjedaka - "Price o osobenjacima i malim ljudima", "Beogradske price", "Price o moru" i "Sarajevske price".

Dejan Mihajlovic, urednik beogradske Lagune, izdavaca Andricevih pripovijetki, koje su vec triput doštampavane, rekao je da je najpoznatiji pisac s ovih prostora prije svega pripovjedac. Uz cetiri knjige koje su izdane lani, ove godine ce se otisnuti još dvije.

Veliko zanimanje za Andriceve price svjedoci da je najveci pisac s ovih prostora i dalje citan i da se može nositi sa suvremenom literaturom. Jakšic je dodao da ce se ovakva predstavljanja najesen organizirati u Madarskoj i Albaniji, a potom i u drugim zemljama u kojima je srpska dijaspora aktivna.

Doajen srpske televizije i estrade Minja Subota predstavio je jednog od osnivaca kultnog studentskog radija Indeks 202 Radovana Kanjevca. Od inovativnog radijskog autora Kanjevac se prometnuo u televizijskog, a potom u pisca poezije, proze i eseja. U javnosti je najviše poznat kao pisac tekstova za poznatu grupu Galija.

- Za mnoge Andric je kao slojevita licnost i danas enigma. Bio je svoj covjek i nije se dao ukalupiti. Imao je jaku stvaralacku viziju koja ga je vodila. Bio je više od književnika, pomno je pratio svoje vrijeme, bio njegov korektor i svijetla figura kulture ovih prostora.

Danas, kada nam se nude lažne vrijednosti, potrebniji nam je nego kada je dobivao nagrade i time skrenuo pažnju svijeta na našu literaturu. Najmanje je sporan od svih spisateljskih zvijezda s ovog podrucja. Andric je po svemu osoba koja nas ne razdvaja nego spaja, istaknuo je Kanjevac.

Rekao je da se Andric po svom utjecaju može usporediti s Nikolom Teslom. Ni jedan ni drugi nisu puno polagali na nacionalnost, vec su se osjecali gradanima širih prostora, ne samo Balkana, vec citavog svijeta.

- Bespredmetno je danas stavljati Andrica u uske okvire neke od južnoslavenskih literatura. Njegov je svijet lišen tih banalnosti pa koincidira i s današnjim globaliziranim svijetom. Njegove pripovijetke, romani "Na Drini cuprija" i "Prokleta avlija" obilježili su 20. stojece ovih prostora više od bilo kojih povjesnicara ili politicara, zakljucio je Kanjevac.

Andricevu poeziju i prozu kazivale su mlade srpske glumice Petra Dimitrijevic, Marija Radanovic, Sanja Mijajlovic i Mirjana Markovic. Milan Rašula je u ime Zajednice Srba Istre najavio za jesen Dane Beograda u Rovinju, a u restoranu Sidro Dane Skadarlije.


Podijeli: Facebook Twiter