Predstavljene "Potonule planine" Antona Perkova

Antun Perkov uz voditeljicu promocije Dubravku Karčić 
Antun Perkov uz voditeljicu promocije Dubravku Karčić 

U dvorani Općine Ližnjan u nedjelju je održano predstavljanje prve zbirke pjesama mladog i svestranog mještanina Antona Perkova. Zbirka pod nazivom "Potonule planine" ujedno je i prva knjiga objavljena u izdanju općinske biblioteke Brnestra u čijoj će se nakladi objavljivati djela pjesnika i književnika s područja Ližnjana.

Malo je reći samo da je osamnaestogodišnji Perkov kreativan, budući da se područja njegovih interesa protežu u brojnim granama umjetnosti i znanosti, od lirike i glazbe do fizike i astronomije.

Voditeljica književne večeri, nastavnica Dubravka Karčić, pred brojnim je prisutnim mještanima Ližnjana, članovima obitelji i prijateljima ovog mladog pjesnika naglasila da sudjeluju na važnom umjetničkom druženju. Perkov je, naime, program započeo i završio izvedbom skladbi na klaviru iz vlastite zbirke "Karmenini dragulji" te je predstavio i nekoliko svojih likovnih uradaka.

Iz zbirke "Potonule planine" prema vlastitom je odabiru pročitao nekoliko pjesama raznih tematika – ljubavne, pejzažne, misaone, intimne, a svaka od njih posvećena je određenom trenutku ili osobi. Pjesništvom se počeo baviti prije tri godine i ne sjeća se imena svoje prve pjesme, no posjetiteljima je rekao da ga je u stvaranju uvijek pratilo raspoloženje slično transu u kojem oko njega ništa nije postojalo. Objasnio je i naziv knjige, koji je također sam odabrao.

- Potonule planine predstavljaju pejzaž koji se vidi pogledom iz Ližnjana, kvarnerske otoke Cres i Lošinj, a u dubljem smislu one su nešto nesvjesno u nama, podsvijest koja želi isplivati, izaći na površinu, objasnio je Perkov.

O nastanku zbirke pjesama nekoliko riječi rekla je urednica knjige Zlata Knez, profesorica hrvatskog jezika u pulskoj gimnaziji, a Perkov se na pomoći zahvalio i Meri Šimunov, također profesorici, koja mu je u pulskoj gimnaziji predavala hrvatski. Da treba poticati kulturu i njegovati kulturno stvaralaštvo u općini Ližnjan, posebice među mlađim mještanima, u kratkom je govoru rekla ližnjanska načelnica Maja Cvek te je dodala da su "Potonule planine" prvijenac koji neće stati u Ližnjanu, nego da svi mještani zajedno trebaju ovom mladom pjesniku otpuhnuti vjetar u leđa.

Umjetnička večer, koju je upotpunio mladi vokalni ansambl Sixte ajoutée uz izvedbu pjesama "More snova" i "Yonder come day", bila je večer oproštaja Perkova s Ližnjanom budući da uskoro kreće na studij fizike na Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Nakon što je Perkov uručio ruže svima koji su doprinijeli izdavanju zbirke pjesama, druženje se nastavilo uz domjenak. Posjetitelji su knjigu mogli kupiti po simboličnoj cijeni od 30 kuna. (Napisala i snimila Ana ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter