Predstavljene dvije biciklističke turističke karte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajedničkom konferencijom za novinare u Pazinu su predstavljene dvije nove bike-karte za područje središnje Istre: jedne koja obuhvaća područje grada Buzeta, općine Motovun i dijela grada Pazina, i druge koja pokriva preostali dio grada Pazina te općine Žminj i Svetvinčenat. O ovom zajedničkom projektu u Pazinu su govorili pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti i njezini kolege iz TZ Žminj Lenka Šajina, iz TZ Svetvinčenat Dean Pustijanac, te iz TZ Motovun Iva Jeletić Prodan.

Županijski Upravni odjel za turizam financirao je izradu i pripremu ovih karata s 19.000 kuna, a dodatnih 12.000 kuna koje su osigurane lokalne turističke zajednice koštalo je njihovo tiskanje. Svaka karta tiskana je u nakladi od po 5.000 primjeraka početkom ljetne sezone. Kod gostiju su one izazvale izuzetan interes i već su skoro sve podijeljene pa će se do naredne sezone, koja za cikloturizam počinje već na proljeće, dotiskati nova naklada. 

Informacije o cikloturističkim resursima 

- Ovaj projekt je odličan primjer sinergije, pa ćemo slične zajedničke projekte sigurno provoditi i u budućnosti. K tome, na ovaj se način osigurava bolja vidljivost središnje Istre, jer turisti koji dolaze s biciklima ne poznaju granice ni općina ni turističkih zajednica, oni žele imati cjelovitu informaciju za veće područje kojim su se došli voziti. Našem Odjelu je stalo da na području cijele Istre cikloturizam kao turistički proizvod bude ujednačen i da se na svakom mjestu u Istri mogu dobiti informacije o cikloturističkim resursima cijele Istre, a ovakve su karte važne zbog informacija koje pružaju ne samo o stazama, već i o svim atrakcijama uz stazu, od prirodnih i kulturnih znamenitosti pa do gastro-ponude - rekla je Nada Prodan Mraković.

Iva Jeletić Prodan je tom prigodom naglasila kako je Motovun sve privlačniji cikloturistima te kako Motovun već dulje vrijeme biciklistima koji krstare Istrom služi kao okrjepna stanica; Dean Pustijanac je istaknuo da će Savičenština osim jedne dulje staze od 30 kilometara uskoro ponuditi i dvije kraće, obiteljske, kružne trase od po 12 kilometara; Sanja Kantaruti je istakla namjeru Turističke zajednice središnje Istre da svake godine uredi po jednu novu biciklističku stazu u svakoj općini; dok je Lenka Šajina dodala da se uz bike-staze na Žminjštini postupno razvija i usluga bike&bed. Buzeština, čiji predstavnik nije bio na ovom predstavljanju, je po ponudi biciklističkih staza najrazvijenija budući da ih sama ima četiri. 

Voćni put i Stara Ferata 

U ove dvije biciklističke karte uključene su s područja grada Buzeta biciklističke staze Put maslina i vina, Put biske MTB, Dolinom Mirne i Bračane te staza Tombasina; općina Motovun ima staze Veli Jože, Voćni put i Stara Ferata; s područja Svetvinčenta uvrštena je staza Svetvinčenat; područje Turističke zajednice središnje Istre nudi Stazu vodopada (na području općine Cerovlje), stazu Od lokve do lokve (u općini Tinjan) te stazu Učka 7 na području općine Lupoglav, dok Žminjština nudi dvije kraće staze, Žminj-Ferlini i Rumenija. Ovim dvjema kartama obuhvaćeno je ukupno 13 označenih biciklističkih staza ukupne duljine 271,8 kilometara, od čega 116,3 kilometra vodi asfaltiranim cestama, dok 155,5 kilometara prolazi makadamskim, šumskim i poljskim putovima. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter