Predstavljena zbirka priča Dveri svjetova M. Jovičić

Stelio Prodan, Mirela Jovičić i Neven Usumović (M. GAVRAN)
Stelio Prodan, Mirela Jovičić i Neven Usumović (M. GAVRAN)

Predstavljanjem nove zbirke priča umaške spisateljice Mirele Jovičić "Dveri svjetova" počeo je Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag koji će trajati do 15. studenog. Novu knjigu izdao je umaški ogranak Matice hrvatske, a radi se o kolekciji žanrovskih priča u kojoj su mahom motivi i teme iz fantastične književnosti.

Kako je istaknuo ravnatelj knjižnice Neven Ušumović, koji je autoricu predstavio zajedno s glavnim i odgovornim urednikom knjige Stelijom Prodanom iz Matice hrvatske, ova, kao i sve njezine dosadašnje knjige, signalizira nam i prije nego što je počnemo čitati da je ovoj spisateljici književno stvaralaštvo bitan vid komunikacije s vlastitom lokalnom zajednicom.

- Poznavatelji njenog opusa znaju da od nje ne mogu očekivati "klasičnu" zbirku fantastičnih priča. Naglasak ovdje nije na pripovjednim trikovima koji nas drže u napetosti, niti na razradi općih imaginativnih mjesta koje nameće fantastika, jer ovo je proza koja nam prilazi neposrednije, intimnije. Jovičić koristi fantastičnu književnost kao paravan za infantilno očuđavanje današnjeg svijeta odraslih, svijeta u koji njezine junakinje ulaze s tjeskobom i gnušanjem ili blaže - sa zbunjenim osmjehom.

Osim očuavajuće i parodične infantilizacije, još je bitnija feminizacija fantasyja do koje dolazi u ovim pričama. "Uvrnutost", nepoduzetnost, introvertiranost i melankoličnost junakinja u pričama spisateljice na duhovit način onemogućuju tradicionalni mačistički zamah fantastične naracije, istaknuo je ravnatelj knjižnice.

- U knjizi "Dveri svjetova" skupljene su kratke priče, prozne crtice koje sam pisala u posljednjih desetak godina. Za moje pisanje vrlo su poticajne teme natječaja koje za kratku priču svake godine raspisuje Festival fantastične književnosti u Pazinu.

Tako su nastale priče koje imaju središnje mjesto u ovoj knjizi "I divovi plaču", "Dinić i ja", "Loza, Dionizij", "Priča bez zmaja" i druge, objasnila je spisateljica kako je nastala njena nova zbirka. O fantastičnoj književnosti otkrila je da joj je omiljena literatura fantasy - epska fantastika koja je bliska bajci i potiče imaginaciju. (T. KOCIJANČIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter