Predstavljena slikovnica "Zec Rojskić va Aninen kapuze"


Zec Rojskić novi je "vodič" kroz labinsku cakavicu. Riječ je o glavnom liku nove slikovnice "Zec Rojskić va Aninen kapuze" autorice Mirande Škalamera Verbanac. Slikovnica je jučer promovirana u holu Osnovne škole Matije Vlačića u društvu prijatelja i učenika. Kao i u prethodnoj slikovnici "Lesica tancunica i Domicine kokoši", riječ je o događaju iz djetinjstva autorice. "Živjela sam na selu, u Goljima, i najviše sam voljela promatrati prirodu i igru životinja. Danas mi često misli odlutaju u djetinjstvo, a evo, dva događaja uspjela sam oblikovati u slikovnicu", veli Miranda. Događaja i materijala, otkrila nam je, 
ima još pa nekako imamo osjećaj da će iza Nove godine uslijediti novo djelo. 
 
I ovoga je puta ilustraciju slikovnice prepustila mladoj i talentiranoj Leticiji Trinajstić, učenici trećeg razreda Osnovne škole "Ivo Lola Ribar". Jučer je otkrila da joj je za oslikati prethodnu slikovnicu trebalo tri dana, dok je ova bila nešto zahtjevnija, te joj je trebalo gotovo dva tjedna. Na pitanje da li bi bila spremna oslikati još jednu slikovnici, ukoliko Miranda pretoči misli u djelo, spremno je odgovorila da bi. 
 
Ono što daje dodatnu vrijednost slikovnici jest popratni CD s tekstom slikovnice koji čita Rina Miletić, a poruku djeci uputio je i Josip Pino Knapić. Miranda je kazala, nakon što joj je predloženo da snimi CD s točnim izgovorom riječi, da je jedini izbor bio Rina Miletić. "Onog dana kad sam zgotovila slikovnicu, odmah sam uzela telefon i nazvala Rinu, ako bi pregledala tekst. Naravno, i za izgovor, pitam nju. Od malih nogu govorim na dijalektu, no priznajem, ne znam pravi izgovor, čak ni starinske nazive svih riječi. Jedan od primjera je prva slikovnica u kojoj sam ja za plavu boju napisala "blu", no Rina mi je skrenula pozornost i podsjetila me da postoji beseda na labinjonske cakavice "blovo". Od tete Rine se i mi stareji moremo puno navadit`, kazala je Miranda. 
 
Moderator jučerašnje promocije, Josip Pino Knapić, nadovezao se i dodao da je "Rina je pustila velo brozdo u očuvanju domoće besede. Najstareja je poeta na Labinštine". Na jučerašnjoj promociji bilo je vidljivo da projekt zavičajne nastave dopire do djece. Jedna je učenica, u sklopu kulturno-umjetničkog programa pročitala pjesmu posvećenu Rini. Naime, ona i Pino, nerijetko gostuju u nižim razredima osnovnih škola te promoviraju tradiciju, običaje i 
jezik našega kraja. 
 
Zbor `Neo` također je nastupio u pauzi, kao i učesnici ovogodišnjeg natječaja "Ca je ča". Nakladnik slikovnice je Arsia art iz Raše, a urednik slikovnice je Leo Knapic. Recenzenti su Rina Miletić i Dean Nestorović. Dodajmo još da je slikovnicu tiskao raški Vetva graph u 300 primjeraka. (I. AHMIČEVIĆ)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter