Predstavljena slikovnica Daniela Načinovića

Daniel Načinović nadahnuto je govorio publici (M. ANGELINI)
Daniel Načinović nadahnuto je govorio publici (M. ANGELINI)

"Grožnjan - šarena čitanka iz Grada umjetnika" naslov je nove slikovnice pjesnika, književnika, prevoditelja, kantautora, novinara i publicista Daniela Načinovića koja je krajem prošle godine objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske Buje, a predstavljena je danas u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici. Vrlo sugestivne ilustracije koje prate tekst djelo su Tee Paškov Vukojević, urednik je Zlatan Varelija, a izdanje je grafički oblikovao David Ivić.

Načinović je o knjizi govorio učenicima Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" i OŠ Šijana te drugim ljubiteljima pisane riječi. Djelo na jednostavan, razigran način djeci predstavlja Grožnjan, oslikavajući tekstualno i slikom njegove karakteristike i osebujnosti. Načinović je Grožnjan predstavio kao pravi biser istarskog sjevera te kao sasvim poseban grad umjetnika.

Slikovnica ima i didaktičku komponentu - pitanja ispod pričica su poticaj za daljnje razmišljanje i proučavanje.

Načinović je pročitao i dio bajke "Tajna zakopane violine", a sve to uz brojne asocijacije i uz iznenađujuće puno pitanja koje su postavljali najmlađi.

Nazočnima se obratila i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović, istaknuvši da je Daniel Načinović naš najplodniji autor za djecu, dobitnik brojnih nagrada i priznanja te svestran umjetnik.

O Grožnjanu kao gradu umjetnika govorio je Zlatan Varelija, urednik knjige, koji je nazočnima ispričao i kako je došlo do suradnje s ilustratoricom Teom Paškov Vukojević čijim su ilustracijama bili prezadovoljni. Korekturu knjige odradila je Vesna Kiseljak Varelija, a tiskana je u zagrebačkom Grafomarku.

Za popratni glazbeni program bili su zaslužni duo Anita i Dante Marušić. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter