Predstavljena SF zbirka Price o zvijezdama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Višnjanu su u subotu predstavljene "Price o zvijezdama" objavljene pod kapom Festivala fantasticne književnosti što se u petak i subotu održavao u Pazinu i Višnjanu. Rijec je o tradicionalnoj manifestaciji koja svake godine natjecajem traži neobjavljene SF autorske price na odredenu temu.

Buduci da je ove godine partner festivala bio Višnjan, znamenit po svojoj Zvjezdarnici, tražilo se da price budu tematski vezane za zvijezde, a za objavu odabrano 16-ero autora iz citave Hrvatske i okolnih zemalja.

Milena Benini, Jasmina Blažic, Danijel Bogdanovic, Marko Fancovic, Ernie Gigante Deškovic, Mirko Grdinic, Marina Jadrejcic, Adnadin Jašarevic, Igor Rendic, Robi Selan, Dragana Stojiljkovic, Boris Švel, Sanja Tenjer, Zoran Vlahovic, Pavle Velic i Aleksandar Žiljak odgovorili su razlicitim odabirom motiva i stilskih postupaka, uz neizostavno korištenje SF-kanona.

"U ovogodišnjem natjecaju tražili smo space-opere ili price o astronomima, no pronaci cete i nemali broj prica koje su i jedno i drugo", napisao je u predgovoru urednik zbirke Davor Šišovic.

Neobicno je, ali ne i neocekivano, navodi, što su autori posegli za erotikom kao preokupacijom i frustracijom svojih likova. Zaokupljaju ih motivi samoce i umjetne inteligencije, ali i složena mreža meduljudskih odnosa na svemirskim putovanjima stoga nema dvojbe da ce "Price o zvijezdama" naci publiku i izvan kruga ljubitelja SF-žanra.

Knjiga je predstavljena uz prisustvo gotovo svih autora i nešto manje domace publike, a kao doprinos popularizaciji žanra organizatori i sudionici festivala darovali su osnovnoj školi u Višnjanu više desetaka SF-knjiga.

Zbirka je izašla u nakladi Puckog otvorenog ucilišta u Pazinu, a Šišovic odabrao price uz pomoc Tihane Linardon i Mirka Grdinica. Lekturu potpisuje Melita Lukšic, oblikovanje i ilustraciju korica Mario Rosanda Ros, a tehnicka urednica je Adriana Putinja.

Festival je ustalio praksu da središnju temu svake godine veže uz drugo istarsko mjesto, pa su kao njegov produkt dosad izašle zbirke znanstveno-fantasticnih prica o vampirima (Kringa), divovima (Motovun), staroslavenskim bogovima (Gracišce) i dinosaurima (Bale). Za iducu godinu, inace i jubilarnu desetu, organizatori traže SF-price na pomalo neocekivanu temu turizma.


Podijeli: Facebook Twiter