Predstavljena reprezentativna monografija Vrsara


"Vrsar - poviješću i zbiljom" naziv je prve, monumentalne i reprezentativne monografije čije su ostvarenje zajedno omogućili Općina i Turistička zajednica te su je u kongresnoj dvorani hotela Pineta svečano predstavili općinski načelnik Franko Štifanić, urednik Ivan Milotić, grafički urednik Ivan Palčić, direktorica TZ-a Natalija Vugrinec, župnik Lino Zohil i v.d. pročelnika jedinstvenog upravnog odjela Marin Grgeta.

- Takvog sveobuhvatnog i pouzdanog izdanja o vrsarskom teritoriju dosad nije bilo, objasnio je Milotić, ukazujući na postojanje tek opsegom nevelikog djela "Del piu' vero primo titolo giurisdizionale de vescovi di Parenzo nel distretto d'Orsera" lokalnog plemića Vergottinija iz 1801. godine.      

- Cilj nam je bio stvoriti preglednu, svima dostupnu, jednostavnu i lako razumljivu, znanstveno utemeljenu monografiju koja će poslužiti kao značajno vrelo podataka i bibliografije te kao polazište za buduća dubinska istraživanja pojedinih tema. Nadam se da smo uspjeli pridonijeti općem dobru i osviještenosti Vrsarana o njihovoj bogatoj povijesno-kulturnoj baštini te onome što Vrsar danas jest i po čemu je prepoznatljiv, kazao je.

Napomenuo je da nije riječ samo o nakladničkom, već i o znanstveno-istraživačkom poduhvatu, započetom sređivanjem vrsarskog župnog arhiva, koji je rezultirao i otkrićem novih izvora i podataka, demografskih činjenica, dokumentacije o sakralnim zdanjima, tradicija i nematerijalnih svjedočanstava koji bitno mijenjaju i obogaćuju sliku Vrsara i Vrsarštine.

U četverogodišnjem radu na sustavnom prikazu povijesti i sadašnjosti sudjelovalo je osam autora - uz Ivana Milotića, Zohila i Grgetu to su Dubravko Milotić, Livio Prodan, Tomislav Sadrić, Ivan Zupanc i Kristijan Žužić te ukupno 40-ak stručnjaka iz raznih oblasti - pravnika, kanonista, demografa, povjesničara, jezikoslovaca, politologa, ekonomista, kulturologa i turističkih djelatnika.

Rezultat je 640 stranica teksta koji započinje s prapoviješću od prije četiri tisuće godina i završava prikazom Vrsara u suvremenosti, s više od 850 fusnoti, oko 150 fotografija (čiji je autor najvećim dijelom Gianfranco Abrami) i 30-ak tablica, istaknuo je Palčić. Općina i TZ su za njihovo ostvarenje i tiskanje u 700 primjeraka izdvojili 450 tisuća kuna.

Naslovnicu, za koju su zaslužni Walter Sirotić i Dinko Tolić, Palčić je nazvao "pravim malim umjetničkim djelom". Budući da je presvučena jutom, koja asocira na nekadašnji težački život ovog kraja, svaki je primjerak jedinstven, svi povijesni nazivi Vrsara, od Insula Ursaria iz karte s rimskim cestama Tabula Peutingeriana iz 2. stoljeća i Orsal iz isprave Otona II iz 983. godine, ispisani su crvenom bojom koja asocira na istarsku crvenicu, dok je naziv knjige izveden tehnikom starog srebra, da bi se istaknula njena povezanost s poviješću.      

- S razlogom se ponosimo materijalnim postignućima, ali izdavanje takvog sveobuhvatnog djela o povijesti i životu našeg teritorija je nešto najvrednije što jedna sredina može imati. Svi koji ovdje živimo i ovdje smo se rodili svjesni smo bogate povijesne baštine i zanimljivih događaja koji su se ovdje nizali, no njihove stručne analize i tako dostupnog pregleda dosad nismo imali. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos ostvarenju ovog kapitalnog djela koje možemo svrstati među pet najznačajnijih ostvarenja naše općine i svima nam je na ponos, istaknuo je načelnik Štifanić.

Poručio je da monografija nije napravljena da bi stajala na policama daleko od očiju, već da je svakodnevno listaju i iz nje otkrivaju zanimljive podatke i Vrsarani, naši gosti i svi oni kojima je Vrsar u srcu. Određeni broj primjeraka će se naći i u školskim bibliotekama. 

U monografiji su obuhvaćene teme i specifičnosti od povijesnog pregleda koji počinje s rasprostranjenošću prapovijesnih gradina u Vrsaru i okolici te tumula kod Marasi, nastavlja se osobito važnim srednjovjekovnim razdobljem, zatim donosi povijest crkve i njenih građevina, sakralnu zbirku u vlasništvu župe i zanimljive mozaike, vrsarski kamen i kamenolome, municipalne institucije i njihov razvoj, heraldički znamen, Vrsar na starim zemljovidima i drugim dokumentima, smjernice turističkog razvoja (uključujući temelje naturizma u Koversadi) te poglavlja o Dušanu Džamonji, Edi Murtiću i Međunarodnoj kiparskoj školi Montraker.

Milotić je naglasio da su obrađene diplomatičke studije i drugi povijesni dokumenti (njih više od stotinu, od kojih neke u tršćanskom arhivu) te da je poseban naglasak stavljen na terensko istraživanje i intervjuiranje u čemu su osobit doprinos dali Lino Zohil, Armido Gerometta, Franko Matukina, Gianfranco Abrami, Franko Radovčić i Tomislav Sadrić.

S posebnom su pažnjom uključeni fotografije, stari zemljovidi, katastarski planovi, reprodukcije isprava i drugi slikovni prilozi. Među njima su materijal iz fotoarhive i kartografske zbirke župe Vrsar, iz projekta "Kunfini i zlamenja: oznake granica i međa u Istri od srednjeg vijeka do modernog doba" Tatjane Bradara, Slavena Bertoše i Nenada Kuzmanovića, Općine Kanfanar (zahvaljujući Antonu Medenu), iz albuma Fedora Džamonje i Ranka Murtića te onaj pribavljen posredstvom Livija Prodana, Općine i TZ-a, kao i autora Abramija, Milotića, Zohila, Sadrića i Saše Halambeka.

Događaj je nastupom uveličao pjevački zbor Mendule s maestrom Tomom Njegovanom. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter