Predstavljena priča o brodu "Marina"

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Da i brodovi imaju svoju priču, koja nadilazi njihovu glavnu ulogu – povezivanja morskih pravaca i prijevoza putnika, pokazala je prezentacija knjige o Marini, brodu koji je godinama povezivao Pulu s Lošinjem i Zadrom i koji je sada u riječkoj luci postao poznati hotel, odnosno botel.

Naime, pred brojnom publikom u galeriji Cvajner predstavljena je knjiga „Marina – priča o brodu“, autora Julijana Sokolića o kojoj su uz autora govorili i Dubravko Kušeta, vlasnik „Marine“ i izdavač knjige objavljene pri Arhipelagu, te kolega umirovljeni novinar i publicist Mirko Urošević.

U ovoj knjizi, kako je rekao izdavač Dubravko Kušeta, autor, dr. sc. Julijano Sokolić govori o povijesti ovoga broda koji ima 81 godinu, a prethodne su se promocije knjige održale u Rijeci, na Lošinju i Silbi. Od 1936. godine naovamo, „Marina“ je imala zanimljiv život, sagrađena je u Danskoj, no 1969. došla je put Malog Lošinja, a u funkciji broda kao takvog umirovljena je 2005. godine. No, već nekoliko godina to je hotel, odnosno botel koji ima 22 do 25 zaposlenih koji, kako je naglasio Kušeta, redovito primaju plaću, te broji oko 16 tisuća noćenja godišnje.

Mirko Urošević naglasio je da je to lijepa priča o brodu, te govorio je o nedostatku brodskih linija i o njihovoj važnosti nekada i sada, citirajući i Balotu koji je također pisao o tome, a u svome osvrtu o prijevozu općenito, referirao se i na nekadašnji „Zeleni vlak“ i njegovu popularnost. Prisjetio se i kada su na badnje večer u „Marini“ predstavili pretisak Balotina „Dragog kamena“.

Sam autor je naglasio da je „Marina“ brod s dušom, koji je svjedočio brojnim ljudskim pričama te da je to više od broda, u svojoj dugoj povijesti. Govorio je o počecima broda, o relacijama koje je pokrivao kroz godine, te o svome zanimanju za taj brod ističući da mu je bilo vrlo interesantan rad na tome projektu.

Večer su upotpunili svojim nastupom kantautor Bruno Krajcar i pjesnik Enes Kišević, a nazočne je nadahnuto pozdravila u ime domaćina povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Svi oni koji nisu znali kako je „Marina“ dobila ime, saznali su u petak navečer da je to bilo zahvaljujuči popularnoj talijanskoj istoimenoj pjesmi, koju je Krajcar i otpjevao. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter