Predstavljena povijest poreckih plemica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mogao sam ispricati povijest svoje obitelji i vjerojatno bih prodao samo cetiri primjerka knjige, no želio sam ispricati pricu o povijesti svoje obitelji videnu mojim ocima, ocima filmskog kriticara i covjeka koji je godinama radio u kazalištu", rekao je na predstavljanju svoje autobiografske knjige "Sangue blu" Gian Paolo Polesini, novinar, filmski kriticar i posljednji potomak plemicke obitelji koja je kroz šest stoljeca ostavila neizbrisiv trag u povijesti Poreštine i Motovunštine.

Stoga ne cudi što je i drugo porecko predstavljanje ove knjige, dvije godine nakon njena izlaska iz tiska, privuklo velik broj Porecana. Medu njima su bili ljubitelji književnosti, stariji gradani koji su neke od predaka markiza Polesinija poznavali osobno, ali i oni koji su bili šarmirani britkošcu i duhovitošcu ovog autora za vrijeme njegova prvog predstavljanja na otoku Sveti Nikola, nekadašnjem posjedu ove obitelji.

Nažalost, zbog nestrucno i prilicno dosadno moderirane veceri, koju je vodio Graziano Musizza, ovaj se susret razvodnio i izgubio puno.

"Sangue blu" je, opisuje autor, "poluozbiljni niz sjecanja", ali i razmišljanja: o plemstvu, plemenitim osjecajima, nostalgiji, cak i veseloj melankoliji. Prica o obitelji kojoj je vjetar povijesti odnio jedan otok, hektare zemlje, palace, dvorac, svu imovinu.

Polesini to opisuje s filmskom lakocom, s autoironijom, kao da porucuje da se s osmjehom lakše živi. Zato je to knjiga koja obuzima citatelja, koja se cita u jednom dahu, i ne cudi što je vrlo brzo rasprodana pa je i samom Polesiniju ostalo svega nekoliko primjeraka.

On se još jednom pokazao kao simpatican i karizmatican gost te je tijekom susreta, osim o knjizi, bilo govora o plemstvu, njegovom djetinjstvu, anegdotama iz života obitelji, vrijednostima iz nasljedstva, ali i imitaciji pape Bendikta XVI.


Podijeli: Facebook Twiter