Predstavljena nova knjiga dr. Slavena Bertoše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Austrougrska Istra je više historiografsko pomagalo nego suvremena činjenica, dakle pogrešan pojam koji se najviše odnosi na Pazinsku knežiju, prostor od Trsta do Voloskog, a to je ustvari skup posjeda kuće Habsburg i ne radi se o jednoj cjelini koja nikada nije nikada u svijest lokalnog stanovništva.

On je bila vlast nad ljudima i dobrima na teritoriju koji je bio podijeljen na mletački i austrijski utjecaj i koji se međusobno nadmudrivao kako pridobiti podanike za svoje poreze", istakao je između ostalog dr. Robert Kurelić na predstavljanju najnovije knjige dr. Slavena Bertoše "Migracije prema Puli – Primjer austrijske Istre u novom vijeku".

Tu toliko potrebnu monografiju koja je nedostajala u povijesti novog vijeka Istre i Pazinske knežije, koja je bila na neki način zapostavljena i nedovoljno znanstveno obrađena, izdali su zajednički Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin, Sveučilište Jurja Dobrile Pula i Državni arhiv u Pazinu u Maloj biblioteci, sv. 6 pod uredništvom prof. Josipa Šiklića.

On je istaknuo da je ovo treća knjiga na kojoj su zajedno surađivali, a četvrta se očekuje do kraja godine. Šiklić je posebno naglasio da je problem migracija o kojima autor piše u ovoj knjizi do sada sustavno obrađivala dr. Lovorka Čoralić, koja je uz dr. Franju Šanjeka i jedna od recenzentica knjige.

Rektor pulskog sveučilišta dr. Robert Matijašić, kao i ravnatelj pazinskog Arhiva dr. Elvis Orbanić, posebno ukazuju na činjenicu da je dr. Bertoša iscrpno obradio matične knjige Pule i to od 1613. do 1817. koje su izvor za građu i vrelo spoznaja kako se živjelo i kako se grad održavao.

Uz popratne tablice, skice i ilustracije te prijepise vidljivo je da su Pulu očuvali upravo došljaci uslijed raznih gibanja na graničnom području dvaju utjecaja, a da je čak oko 78 posto njih bilo hrvatskog porijekla. Izvori govore da je 16. stoljeće vrijeme najživljih migracija, ali i vrbovanja podanika Morlaka – Ćića od strane Mletaka kako bi im poslužili u borbi protiv Tedeska.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica u knjizi pak vidi važan priručnik i građu za jednu novu strategiju u kulturi, ali i izvor za zavičajnu nastavu zbog niza važnih citata. Sam autor je naglasio da mu je ovo osma knjiga, šesta samostalna, od kojih je čak sedam javno predstavljeno. Zahvalio se nakladnicima i sponzorima koji su do sada imali razumijevanja za njegov rad i podržavali ga.

U svečanoj dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile uz studente i kolege povjesničare predstavljanju knjige nazočio je i velik broj sugrađana. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter