Predstavljena monografija Vatroslava Kuliša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vatroslav Kuliš je jedini živuci klasik naše moderne koji je, osim tada Murtica i Džamonje, izlagao u galeriji Adris. Kuliš nije slucajno tu. Ne moramo uvijek cekati na cinjenice biografije, dug život, vec bi se i kod nas, baš kao i izvan zemlje, trebalo okrenuti cinjenicama djela.

Važno je što djelo govori, ali da bismo ga znali procitati i kontekstualizirati, moramo znati nešto više. Nije dovoljno da nam se nešto svida, vec valja otkriti zašto nam se svida i time sam se vodio u pisanju ove monografije, rekao je povjesnicar umjetnosti Igor Zidic, autor monografije Vatroslava Kuliša koja je predstavljena u srijedu u galeriji Adris u povodu 10. obljetnice njezina postojanja.

Zidic je naglasio da je kod Kuliša najizražajnije to što je razvio svoj apstraktni jezik iz prirode, i to vrlo senzibilno. Prema Zidicu, Kuliš se portretima legitimirao i oni su gramatika, osnove njegove umjetnosti, no ono što ga pokrece su prirodne sile, potražnja za energijom iz onoga što danas popularno zovemo obnovljivi izvori.

- U tom kontekstu Kuliš je morao biti kolorist, a koloristicka se energija zasniva na skali prirodnih boja, rekao je Zidic.

Istaknuo je da je u istraživanju djela Kuliša morao naci i druge izvore - a to su i utjecaji malog kruga obitelji hrvatskih kolorista kao što su Medovic, Kaštelancic, Murtic, Dulcic i Miše, ali i utjecaji svjetskih slikara poput Muncha, Delacroixa, Moneta ili americkih majstora moderne.

Zidic nadalje kaže da se u sve uplice i realan život koji gledatelj ne može dokuciti, a to su dijelovi biografije, te da tri intervjua koja je u razmaku od osam godina - 1991. ,1999. i 2007. - vodio s Kulišem otkrivaju upravo što je utjecalo na njegov likovni, umjetnicki opus, gdje je baza kulture i njegovog izraza, što je njegova lektira, a što se sve da vidjeti, procitati u slikama.

U knjizi je Zidic podijelio Kuliševa djela u više ciklusa, i to prema segmentima prirodnih tematika kao što su Kornati ili ušce Neretve.

Izdavac monografije je Školska knjiga, a podijeljena je u cetiri velika segmenta - Vatroslav Kuliš i njegovo djelo: pismo, figure, motivi, jezik, Djela Vatroslava Kuliša, Igor Zidic razgovara s Vatrosolvom Kulišem te Ljetopisi i prilozi.

Urednica monografije Miroslava Vucic je kazala da upravo ovakvih knjiga koje se bave pamecu, a ne produktivnošcu fali te da je ona poput knjige iz 18. stoljeca jer se obraca imaginarnom citatelju koji voli hrvatski jezik, koji zna nešto o umjetnosti, ali još uvijek želi doznati više.

Monografija je prevedena na engleski jezik, a kraci esej takoder iz pera Zidica preveden je na talijanski, njemacki i španjolski.

- Htjeli smo ponuditi mogucnost da se citatelj koji ne razumije engleski ili hrvatski ne divi samo djelima, vec da može saznati i nešto više što u toj knjizi piše, kazala je Vucic.

Kuliš je tek zahvalio svim govornicima i sudionicima, a posebno rovinjskom slikaru Brunu Mascarelliju koji je prisustvovao predstavljanju.

Svecanost obilježavanja 10. obljetnice galerije i predstavljanje monografije uvelicao je svojim nastupom udaraljkaš Petar Curic.


Podijeli: Facebook Twiter