Predstavljena monografija općine Medulin

Autori priloga u monografiji općine Medulin (snimio Anton Vitković)
Autori priloga u monografiji općine Medulin (snimio Anton Vitković)

U medulinskom hotelu Holiday jučer je upriličena svečana promocija prve monografije općine Medulin kojoj su prisustvovali mnogobrojni uzvanici i mještani.

Ovo povijesno, enciklopedijsko djelo tijekom zadnje četiri godine pisalo je čak 35 autora, stručnjaka u određenoj tematici kojom su se bavili, predstavljajući javnosti sveobuhvatnu povijest općine, od dinosaurusa i praljudi koji su nekada kročili ovim područjem i za sobom ostavili brojne tragove, pa do današnje moderne općine.

Glavni grafički urednik i autor brojnih ilustracija i fotografija u monografiji Mario Rosanda – Ros istaknuo je da se na 504 stranica ove gotovo četiri kilograma teške knjige nalazi 577 fotografija i ilustracija za koje su zaslužni autori, pulski muzeji, sveučilišna knjižnica, ali i sami mještani koji su im rado, samoinicijativno donosili dijelove svojih obiteljskih kolekcija, čime su se u knjizi uspjele naći i neke jako rijetke fotografije.

- Slobodan sam ovog trenutka samouvjereno reći da se dugo niti jedna monografija neće moći usporediti s ovom našom, ali ona je započeta puno ranije, zahvaljujući brojnim intelektualcima, povjesničarima, profesorima i svećenicima koji su pisali crtice ili cijela djela o nekom segmentu života ili povijesti općine. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali na ovom zahtjevnom projektu, rekao je glavni urednik Monografije Andrej Bader.

Svojom su prisutnošću ovu svečanost, među ostalima, uveličali ministar turizma Darko Lorencin, mons. Antun Bogetić, umirovljeni porečko-pulski biskup, i umirovljeni biskup Ivan Milovan. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter