Predstavljena "Minjera" Matije Nežića


"Minjera - Pregled rudarske i prerađivačke djelatnosti podno Sovinjaka", književni prvijenac mladog Buzećana Matije Nežića, objavljen u nakladi Katedre Čakavskog sabora Buzet i Izdavačkog poduzeća Reprezent iz Račica, predstavljen je preksinoć pred brojnom publikom u Narodnom domu u Buzetu. Minjeri pripisuju titulu najstarijeg rudnika boksita na svijetu. Intenzivna rudarska djelatnost, s kraćim prekidima, odvijala se od 16. do 20. stoljeća, a svoj je vrhunac dosegnula krajem 18. stoljeća.

- Objavljivanjem knjige o Minjeri, buzetska Katedra, željela je obilježiti 230. obljetnicu otvorenja pogona, doprinijeti vrednovanju i znanstvenoj valorizaciji ovog lokaliteta, promovirati njegov značaj ne samo za povijest Buzeštine, nego Istre i Hrvatske u cjelini, rekla je predsjednica Katedre i urednica knjige Elena Grah Ciliga.

- Minjera je pojam u gospodarskoj prošlosti Buzeštine, Istre, Europe pa čak i svijeta, istaknuo je dr. sc. Slaven Bertoša, koji je uz dr. sc. Nanu Palinić, recenzent knjige. Njezina je važnost bila u tome da su se vađenje i prerada rude obavljali na istome mjestu, što uglavnom nije bio slučaj s drugim rudnicima, iz kojih se ruda na preradu odnosila drugamo. Bio je to rudnik piritnog boksita, iz kojeg se dobivao vitriol, stipsa, berlinsko modrilo i crvena boja. Osobito je bila značajna stipsa koja se koristila za lijepljenje papira, štavljenje kože, a u medicini kao antiseptik i protuotrov kod trovanja olovom.

U uvodnom dijelu monografije, rekao je Bertoša, autor je naglasio činjenicu da je tijekom prošlosti Minjera bila predmet istraživanja mnogih znanstvenika. Prvo djelo u kojem se spominje rudarska aktivnost na Minjeri bio je rad novigradskog biskupa Giacoma Filippa Tomasinija "De' commentarj storici geografici della provincia dell'Istria" iz 1646. Nakon historiografskog dijela, posebno je poglavlje u knjizi posvećeno počecima rudarenja pod Sovinjakom i dolasku Pietra Turinija (po nalogu mletačkog Senata 1780.) te njegovom radu oko uvođenja zidanih peći u proizvodni proces. Proizvodnja na Minjeri prestala je 1863. godine, nakon ubojstvo njezinog posljednjeg upravitelja Antionija Deperisa. Tadašnji vlasnik tvornice, tršćanski trgovac švicarskog podrijetla Enrico Escher, pogon je preselio u Trst.

- Nežićeva knjiga prva je monografija na hrvatskom jeziku koja na jednome mjestu objedinjuje i donosi niz do sada poznatih podataka o Minjeri, ali i mnogih drugih koje je otkrio i zapisao upravo sam autor. Osim što je iskoristio postojeću literaturu, Nežić je vrlo kvalitetno upotrijebio i dostupno arhivsko gradivo iz nekoliko pismohrana koje su i inače vrlo značajne za povijest Istre - državnih arhiva u Veneciji, Trstu, Rijeci i Pazinu. (G.ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter