Predstavljena Matica krštenih župe Lindar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

„Matica krštenih župe Lindar (1591.-1849.)“ najstarija je poznata sačuvana matična knjiga s područja pićanske biskupije, rekao je na predstavljaju njenog pretiska s transkripcijom i stručnim komentarima Dražena Vlahova, dr. sc. Robert Kurelić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Naglasio je da je njen sadržaj nastao u razdoblju u kojem je glagoljaštvo u Istri sustavno potiskivano od  crkvenih vlasti. Naime, Tridentinski je koncil propisao vođenje matičnih knjiga, ali nije odredio koji se jezikom i pismom moraju voditi. Zahvaljujući tomu u središnjoj Istri, primjerice u Boljunu i Lindaru, domaći svećenici matice su vodili na hrvatskom jeziku glagoljskim pismom.

Činjenica da se matična knjiga u Lindaru glagoljicom vodila do 1648. svjedoči da se ovdje glagoljica zadržala duže nego u drugim krajevima Istre. U ovu su knjigu zapise unosili svećenici Juraj Kaligarić, Vid Orlić, Nikola Mrav i Matija Lovrečić, ujedno i posljednji pop glagoljaš u Lindaru. Ova je knjiga izravan svjedok o opstojnosti i nekim aspektima života davnih pokoljenja na području Lindara, stoga: „Možete biti ponosni na svoje pretke“ poručio je Lindarcima, koji su se u velikom broju okupili na predstavljaju ove knjige.

Knjiga „Matica krštenih župe Lindar (1591.-1849.)“ deseta je knjiga u knjižnici „Glagoljskih rukopisa“ u izdanju Državnog arhiva u Pazinu, od kojih je devet objavio Dražen Vlahov, koji je zbog doprinosa znanosti nedavno postao počasni doktor znanosti na Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, rekao je ovom prigodom prof. dr. Ivan Jurković, prorektor sveučilišta.

Predstavljanje „Matice krštenih župe Lindar (1591.-1849.)“ u prostorijama nekadašnje škole svirkom na mihu zaključila je darovita Valentina Vitas. (M. RIMANIĆ)                                                                                                                                                                             


Podijeli: Facebook Twiter