Predstavljena "Kolembalica" Valentine Fiorentin

S predstavljanja knjige u Circolu (V. BEGIĆ)
S predstavljanja knjige u Circolu (V. BEGIĆ)

Pred iznimno brojnom publikom, u isto tako iznimnoj atmosferi, u Zajednici Talijana predstavljena je knjige Valentine Fiorentin naslovljena "Kolembalica". Ova 23-godišnjakinja završila je Osnovnu školu Mate Demarina u Medulinu, a članica je Udruge slijepih Istarske županije, Udruge za cerebralnu paralizu i korisnica Centra za rehabilitaciju Veruda iz Pule.

Kako je rekla urednica knjige Milica Kranjčić, kolembalica je ljuljačka, a u prenesenom značenju to je putanja života koja donosi ugodu, a istovremeno i opasnost kao što sve u životu i biva. Tako je Valentina naslovila svoju zbirku kratkih priča koje su se svojim sadržajem razletjele diljem Istre.

Na kraju svake priče, napisane čakavicom, nalazi se poruka. Tim pričama putuje diljem zavičaja i donosi brojna bića i njihove priče, istaknula je Kranjčić.

Da je Valentina izuzetna osoba, koja se ne predaje, puna života i entuzijazma, potvrdila je i ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Gracijela Rogulj, a Valentini je u zapisivanju tih štorija, za koje je saznala od svojih nonića, pomogla njezina osobna asistentica Amra Kurelić.

Kakve su te štorije, nazočni su mogli saznati zahvaljujući interpretaciji mladih talentiranih učenika Patrika Bolkovića i Mare Valić, a nastupile su i polaznice Čarobne frule pod vodstvom prof. Tatjane Giorgi.

U izradi ilustracija za knjigu sudjelovali su korisnici Centra za rehabilitaciju Veruda iz Pule: Samanta Lukšić, Katja Roce, Sara Runko, Luka Grbin, Loris Galvani, Zoran Peruško, Tihomir Srblin, Kristijan Horvat, Anika Retkovac i Davor Tanković pod stručnim vodstvom radne instruktorice Vesne Šuput.

U izdavanju knjige pomogli su Istarska županija, Grad Pula, Općina Ližnjan i pojedinci. Urednice su Milica Kranjčić i Marija Sošić, koja je također pročitala jednu od štorijica, a tiskana je pri pulskom MPS-u, u oblikovanju Olega Morovića. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter