Predstavljena "Kolana besid 3"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga naslovljena "Kolana besid 3", što sadrži pjesnicke uratke osam autorica iz raznih krajeva Istre koje se odazivaju na ime Marija, predstavljena je pred iznimno brojnom publikom u cetvrtak navecer u Citaonici kluba umirovljenika.

Marija Sošic iz Sošici, Marija Banko iz Jakovci, Marija Družeta iz Pomera, Marija Kovac iz Grižana, Marija Maretic iz Žminja, Marija Palaziol iz Rovinja, Marija Pogorilic iz Rovinjskog Sela i Marija Ribaric iz Semici pocele su s pjesnickim druženjima prije šest godina, a ta su druženja nazvale Marijadama. Kao plod tih druženja objavljene su vec tri zbirke u kojima se njeguje dijalektalna pisana rijec.

Premda nije bilo zacetnice ove manifestacije, Marije Sošic, koju su sprijecili zdravstveni problemi, Marija Družeta je uspješno preuzela kormilo i predstavila autorice.

Nakladnik knjige je Udruga za ocuvanje i promociju nasljeda Dvegrajci Kanfanar, a celni covjek udruge Anton Meden govorio je o trudu Dvegrajca za ocuvanje dijalektalne baštine. Recenzentica Milica Kranjcic pohvalila je trud osam Marija u ocuvanju tog važnog dijela pisane kulturne baštine, a o zbirci je ponešto više kazala Marija Maretic, koja ju je uz Mariju Sošic i uredila.

"Dan-danas kada sve više jezika, a posebice dijalekata i mjesnih govora izumire, naša je inicijativa tim važnija, jer želimo da se govori i najmanjih mjesta u Istri sacuvaju od zaborava, od izumiranja. Autorice dakako da donose razlicite stilove i nacine pisanja", naglasila je Maretic.

Zatim su sve autorice, osim odsutnih Banko i Sošic, procitale nekoliko svojih uradaka. Prigodnom se izložbom fotografija preuzetih iz knjige predstavio Siniša Maretic, a za glazbeni intermeco na istarskim instrumentima bio je zadužen Serdo Valic.


Podijeli: Facebook Twiter