Predstavljena knjige Barbare Jones

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavljanje knjige "Protecting Intellectual Freedom In Your Academic Library" Barbare Jones, cikaške knjižnicarke, književnice i direktorice Ureda za intelektualne slobode Americkog knjižnicarskog društva, koje je održano u sklopu programa Sa(n)jam knjige u knjižnici, svojevrsni je nastavak razmjena ideja o pitanjima intelektualnih sloboda, sloboda citanja i zaštiti privatnostim o cemu se raspravljalo prethodnog dana za okruglim stolom "Ja nisam otvorena knjiga".

Na važnost tih pojavnosti, a u kontekstu djelovanja knjižnicara i knjižnica, uz autoricu su upozorile i knjižnicarka Dorja Mucnjak te Tijana Barbic Domazet, voditeljica Sveucilišne knjižnice u Puli.

- Uz ova pitanja, naša se udruga bori i za ona koja se doticu cenzure, a sustavno djeluje i na izradi politika o privatnosti i zaštiti privatnosti, naglasila je Jones.

Govorila je nadalje o problematici nabave grade, konceptima privatnih, javnih, nacionalnih i akademskih knjižnicarskih zajednica, zakonima odredenih ustavnosti i bezuvjetnim potrebama studenata na pravo na literaturu koja omogucuje temelje sloboda i konstruktivnog kritickog razmišljanja. Takoder, dotaknula se potreba za javnim forumima, otvorenim diskusijama i razmjenama ideja.

- To je izuzetno važno i potrebno poticati upravo u okvirima naših ustanova, jer doprinosi manjku analitickog promatranja pojava i informacija, cime je americka javnost na odredeni nacin zakinuta, porucila je ona referirajuci se na medijsku politiku u SAD-u.

U zakljucku je, izmedu ostalog, izrazila svoje pozitivno mišljenje o Hrvatskom knjižnicarskom društvu, koje slovi kao dobra organizacija, s dobrim etickim kodeksom, pa time i dobrim polazištem za razvoj prostora privatnosti i sloboda.


Podijeli: Facebook Twiter