Predstavljena knjiga Vlaste Zajec

Knjigu su predstavili Nataša Nefat, Vlasta Zajec i Daniel Premerl (M. MIJOŠEK)
Knjigu su predstavili Nataša Nefat, Vlasta Zajec i Daniel Premerl (M. MIJOŠEK)

Knjiga "Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri" autorice Vlaste Zajec objavljena krajem 2014. godine u izdanju Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske predstavljena je u dvorani "Tone Peruško" pulskog Filozofskog fakulteta.

Ovo su vrijedno djelo predstavili recenzent Daniel Premerl iz Instituta za povijest umjetnosti, te Nataša Nefat u ime Konzervatorskog odjela u Puli.

- Knjiga je plod vrlo detaljnog istraživanja, a autorica na zanimljiv i znanstveno relevantan način obrađuje vrijedan i dosad nedovoljno istražen i prezentiran korpus istarskih umjetnina. Zajec donosi niz novih spoznaja do kojih dolazi temeljem proučavanja raznolikih aspekata te zanimljive i kompleksne građe, kazao je Premerl.

- Knjiga daje važan doprinos cjelokupnom poznavanju umjetničke baštine Istre 17. stoljeća, a s obzirom na kulturalnu kompleksnost i slojevitost istarskog područja, ona pridonosi i spoznajama o umjetničkoj baštini susjednih regija u Italiji, kao što su primjerice Veneto ili pak Furlanija, ali i Sloveniji, te kontinentalnoj Hrvatskoj, istaknuo je Premerl.

Nataša Nefat govorila je o visokoj znanstvenoj razini knjige te je istaknula da je djelo vrlo važno za konzervatore, kao i za povjesničare i povjesničare umjetnosti.

Nefat je posebice naglasila važnost knjige Vlaste Zajec u svjetlu znatne konzervatorske ugroženosti građe, izložene intenzivnom propadanju i često neprimjerenim zahvatima, ističući da je sama vidjela jednom kako se Domestosom čisti ta važna kulturna građa.

"Studije o drvenim oltarima i skulpturi 17. stoljeća u Istri" autorice Vlaste Zajec djelo je namijenjeno ne samo stručnoj zajednici već i široj kulturnoj javnosti -  ljubiteljima baštine, turističkim djelatnicima i drugima. Knjiga je bogato ilustrirana te opremljena kartama, kazalima imena i mjesta te opširnim sažecima na talijanskom i engleskom jeziku.

Vlasta Zajec zaposlena je u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu u sklopu čijih se znanstveno-istraživačkih programa bavi temama oltaristike i skulpture na području Istre i kontinentalne Hrvatske. Doktorirala je 2001. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom "Drvena skulptura 17. stoljeća u Istri". Stručno se usavršavala u Italiji i Njemačkoj. Godine 2004. pokrenula je stručno-znanstveni časopis "Kvartal" koji je uređivala do 2009. godine.

Nazočne je u ime domaćina, Filozofskog fakulteta pozdravio dr. Igor Duda. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter