Predstavljena knjiga V. Žmegača "Europski duh"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga Viktora Žmegača "Europski duh - Zapisi 2011. - 2012." predstavljena je večeras u zagrebačkoj knjižari Profil, a o knjizi su govorili leksikograf, književni kritičar te urednik Velimir Visković, profesorica zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Julijana Matanović i autor.

Osnovna je teza knjige da je suvremeno doba svjetske povijesti obilježeno krajnjim ekstremima. S jedne strane tehnološka revolucija zasniva se na snažnom napretku znanosti i racionalističke filozofije, a s druge strane u društvenom životu svakodnevno se suočavamo s manifestacijama iracionalizma, istaknuo je Visković.

Ocjenjuje da bi ovoj Žmegačevoj prozi zbog beletriziranog iskaza i vještoga poentiranja najbolje pristajao naziv sintetična proza. 

U toj se prozi prepliću različiti tipovi diskursa, a autor razmatra kulturološke kao i aktualističke fenomene suvremenoga razdoblja, rekao je Visković.

Prof. Matanović je istaknula da su povodi Žmegačevim esejima vrlo često vezani za zgode iz autorova svakodnevnoga života, a to može biti knjiga koju autor upravo čita, neki novinski članak, društveni fenomen ili popularna uzrečica.

Viktor Žmegač ocijenio je da svijet svoj aktualni način života duguje upravo Europi i njezinoj kulturi, politici, znanosti i gospodarstvu. Knjiga "Europski duh - Zapisi 2011-2012." (232 str.), koju je objavio zagrebački nakladnik Profil sadrži dvadeset eseja.

Viktor Žmegač rođen je u Slatini 1929. Autor je više knjiga, a danas predstavljena nastavlja se na knjige "SMS eseji" i "Filozof igra nogomet". Žmegač je profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter