Predstavljena knjiga Snježane Banović

Snjezana Banović i Nenad Popović na predstavljanju njene knjige u zavičajnoj knjižari Petit (M. RADIĆ)
Snjezana Banović i Nenad Popović na predstavljanju njene knjige u zavičajnoj knjižari Petit (M. RADIĆ)

U ponedjeljak navečer u zavičajnoj knjižari Petit održano je predstavljanje i razgovor o knjizi Snježane Banović "Država i njezino

kazalište" koja nosi podnaslov "Hrvatsko državno kazalište u Zagrebu (1941.-1945.)"

Događaj je organizirala nakladnička kuća Histria Croatica C.A.S.H. iz Pule, a o knjizi koju je objavila nakladnička kuća Profil iz Zagreba su govorili autorica, inače poznata kazališna redateljica i profesorica te pisac i publicist Nenad Popović.

Riječ je o knjizi koja se zasniva na opsežnom proučavanju povijesne građe preuzete u sklopu izrade doktorata o HDK-u u razdoblju od 1941. do 1945. kada su Hrvatskom, odnosno kvislinškom Endehazijom, vladale ustaše. Uostalom, sam Popopvić kazao je kako to nije knjiga za one koji se zanimaju samo za kazalište, nego da je to i najbolja knjiga o povijesti NDH.

Banović je pak nekoliko puta istaknula da nije istina, kako kaže mit koji se formira od devedesetih naovamo, da je u kulturi za vrijeme NDH postojala sloboda. "To nije točno", kazala je Banović napomenuvši da je današnje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu po produkciji puno "mrtvije" od bivšeg HDK-a, ali nije politički kontrolirano. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter