Predstavljena knjiga Raula Marsetiča o Monte Ghiru

S predstavljanja knjige Raula Marsetiča u Circolu
S predstavljanja knjige Raula Marsetiča u Circolu

Knjiga profesora Raula Marsetiča "Il cimitero civico di Monte Ghiro a Pola: Simbolo dell’identita cittadina e luogo di memoria (1846-1947)" (Civilno groblje na Monte Ghiru u Puli: Simbol građanskog identiteta i mjesto sjećanja 1846.-1947.) predstavljena je u petak u pulskom Circolu Zajednice Talijana. Knjigu je objavio rovinjski Centar za povijesna istraživanja, a uvodnu riječ na predstavljanju imao je direktor Centra Giovanni Radossi, dok je o opsežnom Marsetičevom tekstu između ostalih govorio i povjesničar Rino Cigui.

Radossi je napomenuo da je Marsetič skupio podatke s čak 1.500 nadgrobnih spomenika i zbog toga njegovo djelo predstavlja najbolji doprinos za suvremeno čitanje spomenika kao otvorenih knjiga pulskih epigrafa. Cigui je naglasio da se radi se o prvoj studiji koja je u potpunosti posvećena urbanom odnosu prema smrti u Puli i koja je nastala na temelju brojnih izvora, dokumenata, arhivskih podataka i bilježaka kojima se nastojalo ukazati na mnogostruke građanske, pravne, vjerske, društvene i kulturne, urbanističke i arhitektonske pojave vezane za složeno pitanje smrti i ukopa u Puli.

Marsetič je u svom izlaganju objasnio da mu nije bila nakana baviti se samo fenomenom ukopa i žaljenja.

- Cilj istraživanja je znanstvenom interdisciplinarnom metodologijom, na temelju istraženog i neobjavljenog arhivskog gradiva, iznijeti do danas u potpunosti nepoznate i neistražene aspekte pulske grobljanske tematike u razdoblju od 1846. do 1947. godine. Očekujem da će kroz njih ovo istraživanje pružiti uvid u složenost uvjeta koji su odredili urbani identitet Pule i dostignutu razinu kulture pokapanja kao i bolje upoznavanje modernizacijskih procesa i društvenih prilika u gradu, kazao je Marsetič.

Dodao je da ova doktorska studija polazi od pretpostavke da je groblje kao poseban gradski entitet s jedne strane mjesto sjećanja, a s druge odraz gradskih socijalnih i kulturnih struktura.

Na osnovi analiza izvora i ispitivanjem složenog konteksta koji je utjecao na zamisao i nastanak tog osobitog i vrijednog mjesta, istraženi su i prikazani njegov nastanak, razvoj i kulturno-povijesno naslijeđe.

Knjigu je objavio rovinjski Centar za povijesna istraživanja uz podršku Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter