Predstavljena knjiga "Pričaj mi Rovinj"

Idućih dana očekuje se još kiše (I. RADIĆ)
Idućih dana očekuje se još kiše (I. RADIĆ)

U prepunoj kavani Viecia batana predstavljena je druga knjiga novinarke Glasa Istre Nine Orlović Radić "Pričaj mi Rovinj". U knjizi je uobličeno 86 intervjua i priča o običnim i neobičnim Rovinjcima koji čine gradsko tkivo ili su odabrali Rovinj kao mjesto svog stalnog i povremenog boravka. Sublimat je to Nininog četvrtstoljetnog ispisivanja grada sv. Eufemije na stranicama Glasa Istre.

- Smatram, i uvijek sam smatrala da grad gradom čine ljudi. Bez ljudi, Rovinj bi bio tek hrpa lijepo naslaganog kamenja. Lijepim i posebnim čine ga ljudi. U ovoj zbirci nalaze se misli, a gdjegod i odgovori zašto volimo i živimo Rovinj, rekla je Nina pozdravljajući brojne posjetitelje predstavljanja, od kojih su se mnogi našli ukoričeni u knjizi.

Za nekonvencionalno predstavljanje knjige pobrinuli su se Nives Giuricin, voditeljica Filodramatice rovinjske Zajednice Talijana i Teodor Teo Tiani, glumac, glazbenik i popularni voditelj Radio Rovinja. U svom stilu Tiani je rekao da je knjiga, ilustrirana mozaikom portreta, poput Facebooka prije njegovog nastanka, samo što u ovom slučaju sugrađane upoznajemo riječju.

- Budući da je Nina work in progress, i da će i dalje nastaviti propitivati i predstavljati Rovinjce i fanove ovoga grada, ne sumnjam da će knjiga dobiti svoj nastavak, šaljivo je poručio Tiani, koji svako jutro svojim dosjetkama preko etera zabavlja građane Rovinja. S njime se složila i Nives Giuricin, rekavši da je Nina uvijek u pokretu, vesela i šarena, aludiravši na njen zarazni smijeh i humor te stil odijevanja i ukrašavanja. "Nina je veliko oko Rovinja. Gdje se god nešto zbiva, tu je i ona, pa i ja vjerujem da će nas opet iznenaditi nekim ovakvim uratkom", zaključila je Nives.

Predstavljanju, koje je uz upadice publike više sličilo hepeningu, kavanski ugođaj podignuo je Trio Wanted. U njemu su, sada kao gitarista, Teo Tiani, bubnjar Pave Poropat i frontmen i pjevač Alessio Giuricin sa basom. Za ovu prigodu nazvani Trio Fantacticus su u stankama između čitanja kako Rovinj govore njegovi stanovnici i zaljubljenici, u svom kabaretskom stilu izvodili starogradske rovinjske pjesme.

A o Rovinju su uz umiruća zanimanja kao što je kinoprikazivač, urar, postolar i filigran, pričali ribari, moreplovci, ronioci, vatrogasci, vinari, ugostitelji, arhitekti, liječnici, profesori, odvjetnici, pjesnici, svirači, glumci, sportaši, galeristi, slikari, fotografi, snimatelji, volonteri, svi koji, svatko na svoj način, daju dušu jednom gradu.

Posebno su zanimljive priče o dolasku i ostanku poznatih osobnosti kao što su slikar Bruno Mascarelli, baletni pedagog Dinko Bogdanić, saksofonist Psihomodo Popa Jura Novoselić Kuzma, snimatelj i putopisac Radovan Sredić, najpopularnija dječja spisateljica Sanja Pilić, političar Zlatko Kramarić, glumci Đuro Utješanović i Josip Bobi Marotti, slikarski doajeni Ljubo Škrnjug i Vjekoslav Brešić. Tu je i priča o ljubavi prema Rovinju glumačke dive Neda Arnerić, za koje malo tko zna da joj je djed Rafo bio prvi poslijeratni voditelj rovinjskog katastra. Mnogi od protagonista na žalost više nisu među nama, pa je to i svojevrsni Ninin hommage njihovoj ljubavi prema Rovinju.

Tiskanje knjige su potpomogli Grad Rovinj, njegova Turistička zajednica i Komunalni servis. Za kavanski ugođaj pobrinulo se osoblje Viecie batane i rovinjski vinari. U Batani, dnevnom boravku brojnih Rovinjaca i njihovih vikendaša, nastala je i većina razgovora uobličena u intervjue i priče objavljene u knjizi. (Snimio i zapisao Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter