Predstavljena knjiga posvećena višnjanskoj povijesti

Autor i urednici monografije
Autor i urednici monografije

Monografija "Višnjan i okolica" predstavljena je sinoć u palači Sincich na višnjanskom starogradskom trgu. Šteta što se kulturni događaj zbio navečer pa je gostima izvan Višnjana uskraćen predivan pogled na zapadnu obalu koji se nudi sa impozantne šterne na trgu koja uz ložu i crkvu sa zvonikom čine amblemski istarski triptih.

Urednici tog vrijednog izdanja Miroslav Sinčić i Martina Dodić odali su priznanje Peteru Polettiju, višnjanskom poduzetniku, koji je godinama radio na tom projektu i uspio, što je jako vrijedno, skupiti oko sebe izuzetne stručnjake koji su, svaki sa svoga kuta (profesionalnog) gledanja ponudili čitateljstvu iscrpnu anatomiju istarskog gradića, svaki vitalni djelić živog bića određen prostorom i vremenom.

- Pred vama je sadržajna, bogata i vrijedna knjiga. Rijetka su mjesta u Istri koja imaju knjigu o sebi, a pogotovo ne takvu knjigu, rekao je Sinčić o djelu koji u 304 stranica i s 317 ilustracija (fotografije, preslici dokumenata, mape, karte) nudi cjelovit prikaz povijesti, sadašnjosti i budućnosti Višnjana. Jer, sasvim je sigurno, da se budućnost ne gradi bez sigurnih temelja - saznanjima u ono što je bilo.

- Poletti je zajedno sa koautorima stvorio sustavan, metodološki ujednačen i kontinuiran pregled kulturnog i prirodnog nasljeđa Višnjana i Višnjanštine koji će lokalnoj zajednici, ali i stručnjacima omogućiti cjeloviti uvid u širok spektar kulturnog blaga koje stoljećima oblikuje naš čarobni istarski kulturni krajolik, rekla je ravnateljica zavičajnog Muzeja Poreštine Elena Uljančić Vekić koja je uz Jakova Jelinčića recenzirala Monografiju u izdanju izdavačke kuće Reprezent iz Buzeta. (Napisao i snimio E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter