Predstavljena knjiga o keramici s Limske gradine

Darko Komšo, Dunja Glogović i Kristina Mihovilić (M. MEDIĆ)
Darko Komšo, Dunja Glogović i Kristina Mihovilić (M. MEDIĆ)

"Limska gradina – keramika s područja nekropole" Dušanke Urem, 21. publikacija Arheološkog muzeja Istre u sklopu serije Katalozi i monografije, predstavljena je sinoć u Domu mladih u Kanfanaru. O njoj su govorili Darko Komšo, ravnatelj AMI-ja, ujedno i odgovorni urednik publikacije, Kristina Mihovilić, urednica knjige, te Dunja Glogović, koja je uz Snježanu Karavanić, jedna od recenzentica.

Komšo je pojasnio da je zapravo riječ o diplomskom radu Urem, o vrijednom materijalu koji predstavlja dio bogate povijesti ovog kraja, točnije Prikodrage. Mihovilić je naglasila da je ovaj lokalitet kompletno obrađen - dok je ona istražila grobnice, Urem se usredotočila na ono što je otkriveno između grobova, uglavnom ostatke predmeta koji su se koristili u svakodnevnom životu.

Glogović je naglasila da su ovdje pronađena 74 žarna groba, koja s arheološkog gledišta predstavljaju intaktnu građu, svojevrsnu vremensku kapsulu, a Urem se usredotočila na rasute nezaštićene nalaze - više od 500 ulomaka keramike.

U ovu je publikaciju uvršten pregled načina pokapanja i pogrebnih obilježja razdoblja od kasnog brončanog doba (2. stoljeća pr. n. e.) do kraja prapovijesnog razdoblja u Istri, koji se odnosi na spaljivanje pokojnika i pohranjivanje ostataka u žare te organizirano pokapanje unutar nekropola na području Istre,  kao i opis naselja i nekropole na Limskoj gradini.

U poglavlju "Analiza keramike" ulomci su tipološki podijeljeni u veće grupe: zdjele, lonci, šalice, minijaturno posuđe, pladnjevi ili tronošci, pitosi, amfore, dna, ručke, pršljenovi i podmetači. Uz fotografije ulomaka, rekonstrukciju građe uz autoricu crtala je i Aleksandra Jedrejčić Rota.

Istraživanje Limske gradine, željeznodobne nekropole, sustavno je provodio Josip Mladin od 1960. do 1967. godine, a pronađena je slučajno 1938. Sva je analizirana građa pohranjena u AMI-ju.

Predstavljanje su organizirali Udruga Dvegrajci i Općina Kanfanar pa su prisutne pozdravili Anton Meden, predsjednik udruge, i Sandro Jurman, kanfanarski načelnik. Knjiga, koju je za štampu pripremila tvrtka Kadar iz Pule, a tiskala Printera iz Zagreba, otisnuta je u 700 primjeraka, a usporedno s hrvatskim tekstom je i engleski prijevod. Komšo je rekao i da će ona biti poslana na petstotinjak adresa diljem svijeta. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter