Predstavljena knjiga o glumcu Ivi Ermanu

Knjigu su predstavili Boris Domagoj Biletić, Jelena Lužina i Slavko Krajcar (A. POKRAJAC)
Knjigu su predstavili Boris Domagoj Biletić, Jelena Lužina i Slavko Krajcar (A. POKRAJAC)

Uz desetu obljetnicu smrti Ive Ermana u Čakavskoj kući u Žminju je predstavljena knjiga Jelene Lužine "Meštar - Fragmenti o Ivi Ermanu, glumcu".

Tom je prigodom autorica knjige Jelena Lužina istakla da se Pula, kao sebičan grad, nije odužila bardu istarskog glumišta. Podsjetila je da je nakon 16 godine karijere ovaj već afirmiran glumac došao u Istarsko narodno kazalište 1953. godine. Kao suvereni prvak njegova ansambla umirovljen je nakon 18 godina sa zatvaranjem kazališta u svojoj 60. godini, kada je još mnogo mogao dati.

- Ivo Erman je i dalje nastupao u raznim prigodama diljem Istre. Na valovima Radija Pule je godinama igrao ulogu Franine, s Jurinom Vitomirom Ujčićem. Kada bi Veli Jože imao dar govora, tada bi to bio bas bariton Ive Ermana. Njegov je govor bio govor arhaične, autentične Istre, sličan onom Marije Crnobori, s kojom je debitirao 1934. na jednoj internatskoj priredbi, naglasila je Jelena Lužina.

Podsjetila je da su neponovljiv glumački par Ivo Erman i Marija Crnobori diljem zemlje prenosili zavičajnost, kada to nije bio trend. Stoga je predložila da se, kao što je to praksa u mnogim gradovima, velika i mala scena INK-a nazove njihovim imenima, čime bi im se odužili i Pula i Istra.

Urednik knjige Boris Domagoj Biletić je rekao da je prijedlog za odavanje počasti Ivi Ermanu dala neumorna Vilma Zohil za održavanja prošlogodišnjih Dana hrvatskih eseja. U svega nekoliko mjeseci Jelena Lužine uspjela je napisati knjigu, koja je predstavljena na 101. obljetnicu rođenja Ive Ermana. Janko Rožič iz Ljubljane je pak osmislio spomen obilježje velikom glumcu.

Knjiga je kao posebno izdanje objavljena u ediciji "Nova Istra". U njoj je i CD sa snimkama Ive Ermana iz fonoteke Radija Pule. Tu su je pjesma Mate Balote posvećena Ivi Ermanu, eseji Jelene Lužine i Zvane Črnje te fotografije iz života glumca, koje je sačuvala njegova kćerka Dubravka.

Značajno je i da su se oko ovog izdanja okupili Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Čakavski sabor i Matica Hrvatska.

Na početku predstavljanja knjige pušten je snimljeni glas Ive Ermana, a nastupile su i "Mladice" iz mjesne Osnovne škole Vladimira Nazora.

Biletić je naglasio da je predstavljanje knjige ujedno i ovogodišnje izdanje Prve čakavske lige, koja jednom godišnje promovira najbolje iz istarske čakavske kulture.

U nastavku odavanja počasti Ivi Ermanu pred kućom u kojoj je rođen, njegov unuk i praunuci su otkrili spomen obilježje. Autor Janko Rožić je pojasnio da je u kameni obelisk uklesana pozornica, koja će kroz dan igrom svjetla i sjena dočaravati njenu magiju. Na spomen obilježe je u ime Marije Crnobori položena ruža. Sudionici svečanosti su obišli i grob Ive Ermana na žminjskom groblju, na koji je položeno cvijeće.

Organizatori ove svečanosti su Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, Čakavski sabor i Gradske knjižnice i čitaonice Pula - Knjižnica Žminj. Izdanje knjige potpomogli su brojni sponzori, a spomen obilježje su kao donaciju izradili majstori pazinskog Kamena. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter