Predstavljena knjiga "Mučno srce mirin" S. Križanac

Predstavljena knjiga "Mučno srce mirin" 17-godišnje Stefani Križanac (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Predstavljena knjiga "Mučno srce mirin" 17-godišnje Stefani Križanac (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Najbolja uvertira u 45. Čakavski sabor, dogodila se u petak navečer na promociji knjige "Mučno srce mirin", sedamnaestogodišnje Stefani Križanac. Riječ je o učenici trećeg razreda Opće gimnazije u Pazinu, koja je od drugog do osmog osnovne škole nastupala na Saboru čakavskog pjesništva, primila brojne nagrade, među kojima je posebno vrijedna ona kada je proglašena laureatom 43. sabora čakavskog pjesništva 2010. godine.

Nakon što je 2011. objavila svoju prvu samostalnu zbirku pjesama "Z biele njivi", te godinu dana kasnije bila zastupljena u zborniku "Verši na šterni", ovo dijete Čakavskog sabora, u doslovnom i prenesenom smislu, objavila je i drugu knjigu "Mučno srce mirin".

Kako je mnogobrojna publika imala prigode čuti, u svojim pjesmama progovara o tinejdžerskim mukama - ljubavi, i najčešće onom što uz nju ide - mladenačkoj patnji. ali tu i tamo, kako je to rekla Gordana Peteh, jedna od urednica knjige, i sreći.

- Kroz stihove pjesma zbirke Mučno srce mirin ova srednjoškolka na bielo harto kalieva se on ča je je na duše. I sama kaže da to nije nimalo lako, pa čak da ju je ponekad i sran jer tako svima otkriva svoje najintimnije osjećaje, misli, strahove, želje. Pita se je li svaka stranica samo biela njiva falšo zorana i š njie ne bou vilezlo nič dobrega, vrijede li ti njezini stihovi, hoće li druge zanimati ili ne teme i motivi o kojima piše.

Ali ipak, unatoč svim strahovima, ona je odlučna i hrabro ustraje, rekla je na svečanoj promociji profesorica Gordana Peteh, razrednica Stefani Križanec, koja je uz Nadu Galant, pjesnikinju iz Žminja, suurednica knjige.

Dodala je i da su njene pjesme zaokupljene ljubavnim pitanjima, ali i ostalim životnim situacijama i problemima koji čine život svakog pojedinca.

- Dio pjesama posvećen je onima koji joj u životu puno znače, a to su njeni najmiliji. Pri tom ne zaboravlja ni svoje korijene, rodni zavičaj i besedi koje joj toliko znače, zaključila je Peteh. Nada Galant, žminjski književni bard, kaže da su pjesme druge zbirke u odnosu na prvu bile znatno duže, pa je njen zadatak bio da im malo podreže krila, i to isključivo na mjestima gdje se Stefani ponavljala.

U svakom slučaju Nada Galant smatra da je pred Stefani Križanac lijepa pjesnička budućnost.

Inače, "Mučno srce mirin" izdala je Katedra čakavskog sabora Žminj u nakladi od 500 primjeraka. Urednice su Nada Galant i Gordana Peteh, likovno je knjigu obradila Karin Milotić, a grafičko je oblikovao i pripremio Neven Udovičić. Ilustracije potpisuje trojac- Aleks Križanac, Kristijan Rudan i Tatjana Gregorović. 

Na jedno od pitanja koje je autorici postavila moderatorica večeri Miranda Damijanić Roce,  hoće li i njena slijedeća zbirka biti vedrijih tonova, mlada je pjesnikinja odgovorila da ne zna.

- O tome kako ću ubuduće pisati, najbolji odgovor dati će vrijeme. Sve ovisio o tome kako ću se osjećati, odgovorila je Stefani Križanec. Uz stihove, koje je sama autorica čitala dodatni ugođaj književnoj večeri dali su i njeni prijatelji i školske kolege - na sopelama Aleks Križanac i Toni Mofardin, na harmonici Kristijan Rudan, te djevojke iz vokalne skupine Rožice, s dirigenticom Maricom Ursić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter