Predstavljena knjiga Lidije Bajuk "Matapur"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjiga glazbenice i književnice Lidije Bajuk "Matapur - Hrvatska prirodna i kulturna baština Međimurja" predstavljena je danas u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu.

O knjizi su govorili etnolog i kulturni antropolog Tvrtko Zebec i autorica, a stihove je čitao dramski umjetnik Žarko Potočnjak.

Zebec je istaknuo da je riječ o vrlo opsežnom umjetničkom projektu Lidije Bajuk koji obuhvaća dvostruki audioalbum 37 međimurskih tradicijskih napjeva prema notnim zapisima melografa Franje Kuhača, Vinka Žganca, Ivana Mustača i Florijana Andrašeca.

Po Zebecovim riječima baladična skupina pjesama odnosi se na ljubav prema rijeci Muri, a kako je rekla autorica, između ostaloga, obrađuje i ulogu plesa te plesnoga prostora.

Napomenuo je da su napjevi odsvirani na suvremenim i međimurskim tradicijskim glazbalima: cimbalu, trontoljama, jedinki, dudama, tamburama, goslicama, prdi, dobošu i škrebetaljki. Knjiga predstavlja svojevrsni metafizički vodič umjetničkim i baštinskim zapisima te slikovnim prilozima, rekao je i dodao da ilustrativni dio sadrži zemljovide, umjetničke, dokumentarne i arhivske fotografije.

U tehnici camera obscura, kako je naglasio, fotografijama je predočeno 18 međimurskih mitskih bića iz autoričinih višegodišnjih etnografskih istraživanja.

Bajuk je napomenula da sakupljači pjesama i melografi imaju velike zasluge u očuvanju tradicijske glazbe. Smatra da je svojom knjigom podigla mali spomenik Međimurju, a u kojima su između ostaloga glazbeno obrađeni i mitski slojevi iz pretkršćanskoga doba.

Dvostruko audio izdanje "Matapur" obuhvaća 37 međimurskih napjeva u izvedbi oko 90 međimurskih, zagrebačkih i inozemnih glazbenika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter