Predstavljena knjiga "Kozlović, priča"

S predstavljanja knjige o Kozloviću
S predstavljanja knjige o Kozloviću

U raskošnom novom podrumu obitelji Kozlović u Valama kraj Momjana predstavljena je knjiga "Kozlović, priča". Knjiga u formi obiteljske mini monografije na svojih 120 stranica na zanimljiv način priča o povijesti sadašnjosti i budućnosti ove ugledne istarske vinarske obitelji.

Gianfranco Kozlović, najugledniji istarski vinar, jedan je od začetnika ovog pristupa vinarstvu u Istri, jedan od trojice, četvorice, istarskih vinskih mušketira, (uz njega su to, znamo, Ivica Matošević, Moreno Degrassi te Moreno Coronica, danas s desecima sljedbenika), koji su istarsku malvaziju podigli do neslućenih visina.

Knjiga je osmišljena na u nas još gotovo neviđeni način pa se lista i čita praktički u jednom dahu. Autor tog zanimljivog koncepta, a ujedno jedan od koautora teksta te grafički oblikovatelj knjige je Zoran Leko, ugledni zagrebački arhitekt sa grožnjanskom adresom.

Ostali autori tekstova također su znana imena: Marino Baldini, Zvonko Maković te Saša Špiranec. Pridružuje im se svojim dnevničkim zapisima i sam Gianfranco Kozlović. Fotografije potpisuje Sergio Gobbo, grožnjanski fotografski profesionalac s povećim opusom, pogotovo u sferi turističke fotografije.

Kuriozitet je knjige što je dio priče o Kozlovićima ispričan u formi stripa čiji su autori Jana Adamović i proslavljeni Igor Kordej. Ne nedostaje ni slika iz obiteljskog albuma četiriju generacija Kozlovićevih, starih kartolina pa i zemljopisnih mapa koje nas nostalgično vraćaju u prošlost.

Grafičku pripremu knjige "Kozlović, priča" potpisuje umaški Comograf, a tiskana je u tiskari Kerschoffset iz Zagreba, u tiraži od tisuću komada.

Prezentaciju su, uz autore i domaćine, prisustvovali Denis Ivošević, direktor TZ Istarske Županije, gradonačelnik Buja Edi Andreašić, pulski arhitekt Željko Burić, kreator osebujnog kozlovićevog novog zdanja, župan Ivan Jakovčić, bivši ministar turizma Veljko Ostojić i drugi.

Nakon prezentacije knjige i obilaska jednog od najvećih i najmodernijih istarskih vinskih podruma druženje se nastavilo uz degustaciju Kozlovićevih proslavljenih malvazija i muškata, a bilo je i vinskih iznenađenja poput sjajne nove kupaže Santa Lucija, ovaj put proizvedene od crnih, odnosno crvenih sorti grožđa. Ni pjesme nije nedostajalo. (V. GRBAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter