Predstavljena knjiga Josipa Pina Klarića

David Ivić, Josip Pino Klarić i Marija Sošić (D. ŠIŠOVIĆ)
David Ivić, Josip Pino Klarić i Marija Sošić (D. ŠIŠOVIĆ)

"Put gračaške sudbine" naslov je druge knjige Josipa Pina Klarića, pjesnika i zapisivača usmene pučke baštine, koja je pred mnogobrojnom publikom predstavljena u pazinskom Spomen domu, a uz autora o knjizi su govorili urednica Marija Sošić te David Ivić u ime nakladnika, pazinskog ogranka Matice hrvatske.

"Put gračaške sudbine - to je moj put, to je moja sudbina, a poseban motiv za pisanje ovakvih pjesama mi je očuvanje jezika, stare gračaške cakavice koja se sve više gubi, a duhovnu poeziju pišem da bi moj križ bio lakši", rekao je autor, Josip Pino Klarić.

Knjiga je podijeljena u pet dijelova: prvi, nazvan "Spomenari" sadrži stihovane uspomene na ljude i događaje iz piščeva zavičaja; drugi nosi naslov "Put života" i sadrži duhovne pjesme; treći se zove "Valiža ot ljubavi" i oživljava sjećanja na doba kada su, poetski se izrazila urednica Marija Sošić, "autora pogađale Kupidonove strelice"; zatim slijedi blok zavičajnih pjesama "Naši deštini"; a u petom bloku "Šćuorice s kašetina" su okupljeni dijalektalni prozni zapisi o istinitim događajima iz Gračišća i Gračaštine.

Na samom kraju knjige nalazi se rječnik dijalektalnih izraza i pojmova. "Ovu knjigu autor je napisao za dotu mlađim generacijama", istaknula je urednica Marija Sošić, a izdavač David Ivić, koji je i autor oblikovanja knjige, ukazao je i na vrijednost dvadesetak u knjizi objavljenih autentičnih starih fotografija.

Tijekom večeri niz pjesama pročitali su autor Josip Pino Klarić, urednica Marija Sošić, ali i Gračišćanke Marijana Širol, Bruna Balde, Alvijana Klarić (autorova kćer, inače i lektorica knjige) te Snježana Širol. Glazbeni doprinos ovoj promociji dali su Drago Draguzet, Leticija Roce, Miloš Pernić i Duško Anđelini, te slovenski glazbeni sastav autorova brata Rafaela Klarića. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter