Predstavljena knjiga "Hrvarenje" Mate Ćurića

Knjigu su predstavili Daniel Mikulaco, Mate Ćurić, Miroslav Bertoša i David Ivić (D. MEMEDOVIĆ)
Knjigu su predstavili Daniel Mikulaco, Mate Ćurić, Miroslav Bertoša i David Ivić (D. MEMEDOVIĆ)

Knjiga novinara i publicista našeg lista Mate Ćurića "Hrvarenje" predstavljena je u četvrtak u prostorima pulskog ogranka Matice hrvatske.

- Posebno mi je drago da smo u ova teška vremena za pisanu riječ objavili knjigu Mate Ćurića. Mali smo ogranak, no uz puno entuzijazma i volontiranja uspijevamo objavljivati knjige, kazao je izdavač David Ivić u ime Matice hrvatske Pazin.

- Mogu samo dati svoje mišljenje o knjizi, uvijek tome pristupim s pozicije "ja" čitanja. Drago mi je da se objavljivanje ove knjige poklopilo sa 60. rođendanom Mate Ćurića. Mate je uvijek bio vrlo aktivan, pročitao sam sva njegova djela, kolumne i članke, on ima svoj stav, ulazi u razne pore stvarnosti, kulture i mentaliteta. Kada čitam knjigu, onda je "razdjevičim", zato me supruga ponekad špota zašto ne posuđujem nikada knjige, nego ih kupujem, jer nakon mog čitanja, upitnika, podcrtavanja i uskličnika, sumnjam da bi ih ijedna knjižnica htjela. Tako sam činio i tu, vraćajući se na pojedina razmišljanja. To je knjiga, zbirka s kontinuitetom pogleda, ima tu sjajnih feljtona, u njegovim kolumnama diše cijeli hrvatski prostor. Upravo se tu vidi Ćurićeva širina. Posebno mi je zanimljiva i komparacija između Chea Guevare i Bušića koju autor na sebi svojstven i poseban način čini. Autor nas sili da razmišljamo, kazao je dr. Miroslav Bertoša. Istaknuo je da je u ovoj knjizi Mate Ćurića prisutan spoj feljtonista i kolumnista.

Da je to zanimljiv feljton, potvrdio je i Danijel Mikulaco, ističući da se po stilu na trenutke nadovezuje na Šenou i Matoša.

- Ja sam čovjek iz kulture, koji djeluje u kulturi i koji ima potrebu pisati. Cijeli sam svoj dosadašnji radni vijek proveo u kulturi, a i dan-danas pišem, bez toga ne mogu. Kulturu doživljavam kao nešto što je tu. Razmišljao sam često o tome koji zajednički nadnaslov dati tim kolumnama, a nakon susreta s urednikom knjige Valterom Milovanom, koji se nekada, prije sveučilišne karijere, bavio novinarstvom i kome sam bio prvi mentor, krenuli smo u realizaciju knjige. Ponudio sam mu dvjestotinjak kolumni, on ih je izabrao četrdesetak, a sam naslov je igra riječi. Učili su me da je u novinarstvu naslov majka svega, a svi se "hrvare" nešto, pa sam se malo poigrao time, kazao je Ćurić ističući da nikada nije mogao razumjeti navijače te da nikada ne bi mogao biti politički aktivist.

Knjiga donosi izbor kolumni koje su od 2006. godine izlazile pod naslovom Ba(l)kanalije, a potom su tu i kolumne Bestijarij i ISTRAjavanje, koje su objavljivane na stranicama našeg lista. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter