Predstavljena knjiga Eveline Rudan

Stipe Botica, Jelena Marković, Evelina Rudan, Tanja  Perić Polonijo i Dario Marušić  (T. DRAŠKIĆ SAVIĆ)
Stipe Botica, Jelena Marković, Evelina Rudan, Tanja Perić Polonijo i Dario Marušić (T. DRAŠKIĆ SAVIĆ)

Prvo ovogodišnje predstavljanje na Sajmu bilo je ono knjige Eveline Rudan "Vile s Učke: žanr, kontekst, izvedba i nadnaravna bića, predaja (Hrvatska sveučilišna naklada, Povijesni i pomorski muzej Istre). O knjizi su, uz autoricu, govorili Stipe Botica, Dario Marušić, Jelena Marković i Tanja Perić-Polonijo. Direktorica Sajma Magdalena Vodopija iskazala je svoje zadovoljstvo što je upravo ovom knjigom započelo 22. izdanje Sajma.
 
- Bio sam vezan uz nastajanje ove knjige i radio sam s kolegicom Evelinom. Ona je već imala dobro terensko iskustvo, a za potrebe te knjige sakupila je nevjerojatan korpus. Taj je rad nastao zbog njezine doktorske dizertacije, a imao je najprije 900 stranica, no onda sam joj rekao da ga prepolovi, tako da ona ima pripremljeno još puno stranica zanimljivog korpusa, a ovdje predstavlja tek pedeset posto te zanimljive građe. Evelina ujedno ima i nevjerojatan autoritet nad studentima, iznimno je stručna, a knjiga je pomno cizelirana. Poseban je taj njezin susret s kazivačima, jako je dobro obradila taj zahtjevan i opširan korpus, kazao je Botica.
 
Jelena Marković je istaknula slojevitost i preciznost prisutnu u radu ove autorice, pitoresknost priča, a donijela je mnoge do sada neobrađene podatke.
 
- Evelina je napisala sjajnu knjigu, što zahtijeva veliko poznavanje materije, a sve je to vrlo čitko i za one čitatelje koji nisu toliko upućeni u cjelokupnu problematiku. Ona analizira brojne fenomene vezane uz svoj kraj, a građa je i tematski vrlo zanimljiva. Svakako treba pohvaliti i činjenicu da je kreirala vrlo zanimljive fusnote, kazala je Tanja Perić-Polonijo.
 
Dario Marušić je pak istaknuo da u ovom iznimnom djelu fusnote mogu biti knjiga za sebe, i da je tu na zanimljiv način prikazan odnos istraživača i informatora. Oduševila ga je i količina prikupljenog materijala.
 
Evelina Rudan je rekla da je dugo vremena trebalo da joj iščupaju taj rukopis iz ruke, jer je stalno nešto dodavala, mijenjala, nadograđivala, a kazala je da je jako zadovoljna promocijom i lijepim riječima izrečenim o njezinome radu. (V. BEGIĆ)
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter