Predstavljena knjiga Elvira Tominića "Priča o Edipu"

O knjizi su govorili Ognjen Rađen, Natalija Grgorinić, Elvir Tominić, Marlena Lakić i Biljana Ivković  (N. LAZAREVIĆ)
O knjizi su govorili Ognjen Rađen, Natalija Grgorinić, Elvir Tominić, Marlena Lakić i Biljana Ivković (N. LAZAREVIĆ)

Pred brojnom je publikom u četvrtak navečer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena nova knjiga Elvira Tominića "Priča o Edipu". To je ujedno i završni dio Pulske trilogije, nakon prethodna dva romana "Kronika obožavanja" i "Crni pastuh".

- Glavna tri lika romana "Priča o Edipu" su veterinar u mirovini, mlada udovica i njezin sin koji studira književnost. Ono što likove povezuje jest neboder u kojem žive pa oni s vremenom razvijaju vrlo nekonvencionalne međuljudske odnose, kazala je Marlena Lakić koja je napisala i pogovor knjizi ističući da je roman pun reminiscencija na djetinjstvo ili ranije periode života protagonista, te da je ta trilogija posvećena Renati, ali i Puli.

Marlena Lakić upoznala je autora prije sedam, osam godina u knjižnici, gdje je tada radila te ističe da je Tominić prilično samozatajan autor, no sada se malo i otvorio, no vrlo je, kako je naglasila, skroman.

Natalija Grgorinić kazala je da su ona i njezin suprug Ognjen Rađen upoznali Tominića lani te uz kavu pričali o književnosti, a ističe da je kod Tominića svijet jako realističan te da ovdje ima puno literarne istine.

- Vrlo su zanimljivi i njegovi likovi, strastveni veterinar, potom majka, mlada udovica bulimičarka, glavni junak… Jezik je tu da prenosi priču, i autor se ne igra jezikom, ritam je kod njega spor upravo zbog opisivanja likova, u čemu je najbolji, ističe Grgorinić.

Da je riječ o tekstu u koji ide puno rada kazao je i Ognjen Rađen, ističući da bi to u slikarstvu bio hiperrealizam. "Autor daje puno detalja čitatelju. Danas mnogi razmišljaju na način da je lijepo imati susjeda mehaničara ili medicinsku sestru i biti s njima u dobrim odnosima, jer nikada se ne zna kada će zatrebati. No, je li je ista stvar i s umjetnicima?, zapitao se Rađen.

Sam je autor naglasio da je najprije mislio da će njegova književna avantura završiti s prvim romanom, no potom je ipak odlučio napisati trilogiju.

- Dosta sam discipliniram pri pisanju, pišem tri puta dnevno, u "šihtama", znam koliko dnevno moram napisati, to je pravi posao. Najprije počinjem slagati priče, potom uzmem rokovnik i pišem, te kasnije idem sve to pretipkavati. Da barem imam neku zgodnu tajnicu koja bi sve to pretipkala. Sve najprije napravim ručno. kazao je Tominić. Naglasio je i da je "Priča o Edipu" inspiriran njegovom majkom koja je umrla 2016., ali roman je napisao 2014., te ona je umrla godinu i pol nakon nastanka romana.

- S mamom nisam uvijek imao lak odnos, dobila me dosta kasno, imao sam 15 godina starijeg brata, i tek mjesec dana nakon majčine smrti proživio sam krizu i isplakao se shvaćajući da je majčina ljubav jedina prava, najjača, kazao je Tominić. Na fotografiji na naslovnici je upravo njegova mama, a za autora fotografije potpisao je svoga oca, premda ne zna tko je uistinu snimio tu fotografiju.

Ulomke iz knjige nadahnuto je čitala Biljana Ivković, za glazbeni intermezzo bila je zadužena poznata pulska glazbenica Tatiana Giorgi, a nazočne je u ime Gradske knjižnice i čitaonice pozdravila Iva Lanča Joldić. (V. BEGIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter