Predstavljena karta Pule za slijepe i slabovidne

Zlatko Kuftić, Davor Horvat i Biljana Bekić na prezentaciji taktilne turističke karte i glasovnog vodiča za slijepe i slabovidne
Zlatko Kuftić, Davor Horvat i Biljana Bekić na prezentaciji taktilne turističke karte i glasovnog vodiča za slijepe i slabovidne

Članovi Udruge slijepih Istarske županije predstavili su danas ispred Arene turističku kartu za upoznavanje kulturno-povijesnih vrijednosti Pule namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama.

Taktilna karta s glasovnim vodičem koristi se uz mobilni telefon, a pored označenih kulturnih znamenitosti upisani su brojevi koje osoba onda bira ne bi li dobila informacije o odabranoj poziciji. Kako nam je pojasnio Zlatko Kuftić, predsjednik Udruge slijepih IŽ, ovo je druga karta ove vrste u Hrvatskoj - prva je napravljena za Osijek, odakle je i njen autor.

- Kartu je kao inovativan proizvod prepoznalo i Ministarstvo turizma te ga sufinanciralo sa sto tisuća kuna, naveo je Kuftić. Ovaj bi projekt u budućnosti trebao obuhvatiti sve veće istarske turističke gradove, a planiraju kartu i prevesti na strane jezike.

Autor karte Davor Horvat, inovator u području kulture i turizma, pojasnio je da je posebna taktilna karta, s Brailleovim pismom, podijelila Pulu na nekoliko područja te je njome obrađeno 25 pozicija - od pulske Arene, Nimfeja, Titova parka, Dvojnih vrata, Arheološkog muzeja, Herkulovih vrata, preko Giardina i Portate, pa dalje Ulicom Sergijevaca sve do Danteovog trga i kapele sv. Marije Formoze. Obrađen je i mozaik kažnjavanja Dirke, Forum, Augustov hram, Kaštel, zatim Povijesni muzej, pulska riva i zaljev.

Biljana Bekić, inicijatorica i voditeljica projekta, pojasnila nam je da je do ideje za kartu došla igrom slučaja. - Prilikom provođenja projekata s udrugom iz Mađarske njihovi su nam članovi stigli u goste. Htjeli su upoznati i naš grad, i tada smo počeli promišljati kako da im ga predstavimo na način da ga i oni sami mogu doživjeti, veli Bekić.

Ova je karta, zaključuje ona, samo prva faza jedne šire priče, odnosno centra inkluzivnog turizma koji bi trebao nastati u Cukrićima, gdje udruga već ima svoje izletište.

Uključiti sva osjetila

Bekić je pojasnila da su u kartu uvršteni oni punktovi koje slijepe i slabovidne osobe mogu doživjeti primjerice osjetom dodira, njuha, mirisa. Tako je prvi punkt maketa grada u Titovom parku. (piše B. PETROVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter