Predstavljena kampanja "Živim život bez nasilja"


Danas je u Puli predstavljena kampanja "Živim život bez nasilja" koju od 2010. godine u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Kampanja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, nastavnicima, roditelja te široj zajednici, a cilj joj je senzibilizirati javnost na problem nasilja te poticanje građana, a posebno žrtava, na prijavljivanje obiteljskog nasilja.

U jutarnjim satima za učenike osmih razreda Osnovne škole Centar održana je interaktivna radionica koju su vodili službenici MUP-a i odjela prevencije PU istarske te predstavnik udruge Status M. Uoči predstave "Nasilje - za nasilje nema opravdanja" koja je za učenike osmih razreda svih pulskih osnovnih škola održana u Istarskom narodnom kazalištu, kampanja je predstavljena i na konferenciji za novinare.

- Ovo je već treća godina da se održava, a cilj joj je podizanje svijesti o netoleranciji prema svakom obliku nasilja. Važno nam je kod najmlađe populacije osvijestiti da postoji problem nasilja, a ciljana skupina su učenici sedmih i osmih razreda, kada se zapravo formira identitet i stavovi poput onoga da je nasilje štetno. Stoga im govorimo o vrstama nasilja i kako do njega dolazi, rekla je Sandra Veber, voditeljica službe prevencije Ravnateljstva policije, te dodala da su u cijeli projekt uključili i glumce i umjetnike, poput Zijaha Sokolovića, ujedno i ambasadora UNDP-a, te glumca Zlatana Zuhrića Zuhre, Matije Dedića, Apokalipso benda i drugih, jer djeca lako usvajaju taj umjetnički izričaj.

Nasilje u obitelji u Republici Hrvatskoj postoji, dodala je Veber, a o tome govore i konkretni podaci. Tako je u 2012. godini bilo 27 ubojstava u obitelji, u kojima su, u 12 slučajeva, žrtve bile žene koje su ujedno i najčešće žrtve nasilja u obitelji.

Načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar rekao je da su lani imali 544 intervencije zbog nasilja u obitelji, gdje je prijavljeno 628 osoba zbog nasilnog ponašanja. U 75 posto bila je riječ o muškarcima, dok su 25 posto počinitelji bile žene i maloljetnici. U tim su intervencijama 692 osobe bile žrtve obiteljskog nasilja, a u 66 posto žene, dok su ostalo bili muškarci, djeca i maloljetnici te tri osobe s invaliditetom.

- U prvoj polovini ove godine bilo je 259 intervencija, a 198 osoba se nasilnički ponašalo u obitelji, od kojih 76 posto su bili muškarci. U tim je intervencijama bilo 336 žrtava nasilja, najčešće, čak 60 posto, žene, naveo je Cestar i dodao da je u 2012. godini bilo 40 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji, a u prvih devet mjeseci ove godine već 53 slučaja.

Istarski župan Valter Flego istaknuo je da je upravo krizno vrijeme plodno tlo za razne vrste nasilja, ali je zato važno o tome pričati i educirati ljude jer je cilj nulta stopa tolerancije.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci dodala je da će od ovog projekta koristi imati šira zajednica te će i Pula, zajedno sa Županijom, nastojati prigodnu predstavu organizirati za sve osnovnoškolce.

Inače, režirao ju je Zijah Sokolović koji je istaknuo da su u predstavi svega dva glumca, a u 45 minuta obrađuju čak 120 primjera nasilja te daju odgovore kako se nositi s njim. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter