Predstavljena Jadranska strategija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski procelnik za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan sudjelovao je na kongresu  lokalnih i regionalnih vlasti u Strasbourgu na kojem je predstavio rad Jadranske euroregije te inicijativu za kreiranje Europske strategije za Jadran.

Tom je prilikom Otocan rekao da je uspješna suradnja clanica Jadranske euroregije rezultirala inicijativom za donošenje Jadranske Strategije kojoj je cilj stvaranje strateškog sustava upravljanja Jadranom. Naglasio je da bi se strategijom trebao uspostaviti koherentan okvir politike regionalnog razvoja na jadranskom podrucju.

Otocan je clanovima Vijeca Europe predstavio i proces osnivanja buduceg Centra za medunarodnu suradnju i EU integracije u Istri koji je kandidiran na program IPA Jadranska prekogranicna suradnja, u koje se partnerski planira ukljuciti i Vijece Europe.

Radna skupina za meduregionalnu suradnju osvrnula se i na pitanja manjina u pogranicnim regijama, a raspravljalo se i o organizacijama koje se bave prekogranicnom suradnjom te Euroregijama koje su dosad pokrenute na inicijativu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti.

Glavni je cilj Kongresa osigurati sudjelovanje lokalnih i regionalnih vlasti u procesu europskoga ujedinjenja i u radu Vijeca Europe. Jedna od njegovih najvažnijih zadaca je i promicanje lokalne i regionalne demokracije te jacanje prekogranicne i meduregionalne suradnje u proširenoj Europi.


Podijeli: Facebook Twiter