Predstavljena "Istra" Renca Kosinožića

Fotomonografija "Istra" Renca Kosinožića
Fotomonografija "Istra" Renca Kosinožića

Reprezentativna monografija "Istra" s fotografijama Renca Kosinožića, predstavljena je sinoć u porečkom gradskom kazalištu koje su dupkom ispunili prijatelji i štovatelji ovog prerano preminulog vrhunskog fotografa, kroničar života, ljudi, ljepota i običaja Istre.

Program koji je bio i vrlo emotivni hommage Kosinožiću, započeo je u foajeu kazališta, pred mini-izložbom fotografija iz knjige, gdje je kroz slikovite anegdote o njemu govorio Drago Orlić, njegov prijatelj i dugogodišnji suradnik.

Prikazan je zatim dokumentarni film koji je o autoru snimio HRT te video-snimka Josipa Pina Ružića, u kojoj je Kosinožića "uhvatio" na zajedničkom zadatku 2009, samo šest dana prije njegove smrti od srčanog udara na skijalištu u okolici Innsbrucka, gdje je službeno fotografirao hrvatsku skijašku reprezentaciju.

Okupljene, među kojima je bila i Kosinožićeva obitelj, pozdravili su istarski župan Valter Flego i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović, a knjigu su predstavili Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu i voditelj projektne aktivnosti u sklopu koje je realizirana monografija te Jerica Ziherl, autorica jednog od uvodnih tekstova.

Završnu je riječ rekla Kosinožićeva kćer Daniela, zahvaljujući prisutnima i svima koji su dali doprinos za ostvarenje monografije.

- Renco je dosta obiša svit i od tega svita nam je čuda donesa doma. A kako nauka tvrdi da od bližega treba pojt dalje, tako je i on najprije dobro apsolvira svoju Istru, pa je onda poša svugdje po svitu da bi se svojoj Istri vraća, vraća i vraća. Napravija je 70 tisuća dijapozitiva, ali kako je bija krajnje strog prema sebi, svako malo hi je par mijari zamota i hitija ča, makar sam mu ja govorija da sve to treba dati u muzej, jer će za 200 lit dojti niki mali naučnik kojega će zanimati kako smo bili obučeni i slične stvari…, pričao je Orlić, ističući Kosinožićeve ljudske i prijateljske vrline, dosljednost, nepokolebljivost i perfekcionizam.

Župan Valter Flego naglasio je da je ime Renca Kosinožića, kad govorimo o fotografiji u Istri, nezamjenjivo.

"Znamo da jedna fotografija govori tisuću riječi. Rencu želim zahvaliti na predivno ispričanoj priči u ovoj knjizi, a hvala i njegovoj obitelji za snagu i ljubav koji su vidljivi u svakoj objavljenoj fotografiji. Kroz fotografije sačuvane u monografiji ćemo trajno svjedočiti o veličini Rencove umjetnosti i dati mu zasluženu posvetu i zahvalu", rekao je Flego, napominjući da mu je posebno drago što je projekt kojim se valorizira i Europi prezentira kulturni identitet Istre, ostvaren europskim sredstvima.

Nadia Štifanić Dobrilović je izrazila zadovoljstvo ostvarenjem projekta i činjenicom da je uz prekrasne pejzaže predstavljen "običan istarski čovjek" te podsjetila da je autor svojim fotografijama svoju malu Novu Vas, Poreč i Istru učinio prepoznatljivim u svijetu.  

Jerica Ziherl je kazala da veliki fotografi, posebno ako su bili i veliki ljudi, nikad ne umiru. (K. FLEGAR)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter