Predstavljena internetska stranica zavičajne nastave

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Velika svečanost upriličena je u petak u Dječjem vrtiću Rin Tin Tin radi predstavljanja internetske stranice Zavičajne nastave www.za-nas.hr. Riječ je o završetku prve godine implementacije projekta zavičajne nastave u Istarskoj županiji.

Pogled u budućnost

- Ova je internetska stranica zapravo multimedijalni prostor na kojemu ćemo svi mi, dakle djeca, odrasli, odgajatelji, ali i obitelji moći vidjeti što se u Istri radi po pitanju zavičajne nastave. Cilj je zapravo vidjeti našu bolju budućnost. Uvodno, riječ je o predškolskom odgoju, stručnom usavršavanju, edukacijama te osnovnim školama. Važne su aktivnosti i suradnja s obiteljima i zajednicom, budući da nam je želja upravo putem ove stranice obiteljima omogućiti pristup sadržajima koje mogu provoditi sa svojom djecom širom Istre.

Bogata je galerija fotografija djece, zatim su tu dvojezično, na hrvatskom i talijanskom jeziku, predstavljene novosti i ostale informacije iz svih vrtića Istarske županije. Posebno, djeci su zanimljive multimedijalne aplikacije i igre sa stranice, zahvaljujući kojima mogu na zabavan način dobro upoznati svoju Istru. Zapravo je to ogledalo onoga što se u dječjim vrtićima i škola radi s ciljem očuvanja povijesti i kulturne baštine, rekla je ravnateljica Rin Tin Tin-a Tamara Brussich.

Ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević navela je da će se završni dan cjelogodišnjeg projekta zavičajne nastave održati 15. lipnja u vrtiću Monte Zaro. Ondje će biti postavljena izložba na kojoj će se prikazati sve naučeno. Potom će se u Circolu održati prezentacija o materijalnoj i nematerijalnoj baštini.

- Tog će dana u Puli biti djeca iz 19 istarskih vrtića, a Pula će biti svugdje u Istri. Na taj će se način izraziti udružena sinergija u ovom projektu, rekla je Kovačević.

Čuvanje identiteta

Gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego pohvalili su djecu te sve koji su sudjelovali u ovom značajnom projektu. Parafrazirajući izreku "da bi cijenio drugoga, najprije treba poznavati sebe", gradonačelnik Miletić je zaželio djeci da i dalje kroz igru i radost nastave učiti o svom zavičaju. Župan Flego je između ostalog istaknuo da je projekt zavičajne nastave važan zbog očuvanja i vrednovanja našeg regionalnog identiteta.

Svojim su gostima, a uz spomenute to su bili i resorni županijski pročelnici Vladimir Torbica i Patricia Smoljan, ovom prigodom pripremili još jedno iznenađenje. Predstavili su karte za poznatu Istrijansku briškulu koja će se umjesto uobičajenih, dinara, baštona, kopa i špada odsad igrati s oslikanim istarskim životinjama - boškarinom, kozom, istarskim gonićem i tovarom. Partidu su odmah odigrali s gradonačelnikom i županom u dvorištu vrtića. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter