Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) danas je na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović predstavio hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 14. Paraolimpijskim igrama (POI) koje će se od 29. kolovoza do 9. rujna održati u Londonu.

Na Igrama će nastupiti 25 naših sportaša i sportašica u pet sportova - atletici, stolnom tenisu, plivanju, streljaštvu i biciklizmu. Hrvatska je prvi put na POI nastupila u Barceloni 1992. godine, a od proglašenja neovisnosti na paraolimpijskim igrama osvojila ukupno devet medalja, tri zlata, srebro i pet brončanih medalja.

Sve tri zlatne medalje osvojene su u Pekingu prije četiri godine. Antonia Balek je slavila u  bacanju kugle i bacanju koplja, dok je Darko Kralj pobijedio u bacanju kugle. Srebro je u Pekingu osvojio Branimir Budetić u bacanju koplja. Brončane medalje osvojili su Milka Milinković, Jelena Vuković i Mihovil Španja.

Milka Milinković je 1992. u Barceloni bila treća u bacanju koplja što je bila prva hrvatska paraolimpijska medalja u povijesti. Španja je tri bronce osvojio u Ateni na 100 leđno, 200 mješovito i 400 m mješovito, dok je Jelena Vuković u Ateni bila treća u bacanju diska.

"U Londonu ćemo nastupiti s kvalitetnom reprezentacijom od koje možemo očekivati velike rezultate. Naporno smo radili u skromnim uvjetima, no vjerujem da će to biti uspješne Igre," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić, naglasivši da je Savez u posljednjem vrijeme mnogo radio na promociji paraolimpijskog sporta i paraolimpijskog pokreta.

Hrvatsku zastavu u Londonu nosit će Darko Kralj, zlatni paraolimpijac iz Pekinga.

"Nositi hrvatsku zastavu na tako velikom natjecanju najveća je čast koju neki sportaš može dobiti. Iznimno sam ponosan što sam dobio tu priliku," kazao je Kralj koji je u Pekingu osvojio zlato u bacanju kugle pet puta rušivši svjetski rekord.

Na Paraolimpijskim igrama nastupit će 4.200 sportaša iz 165 zemalja. (Hina)

Hrvatski paraolimpijci u Londonu

ATLETIKA: Darko Kralj (kugla), Zoran Talić (dalj, skok u vis), Slaven Hudina (disk, čunj), Mladen Tomić (kugla), Miroslav Matić (disk, bacanje čunja), Milka Milinković (kugla, koplje), Mikela Ristoski (dalj, troskok, 60m), Marija Vidaček (koplje), Marija Iveković-Meštrović (disk), Josip Slivar (kugla), Jelena Vuković (disk, kugla), Branimir Budetić (koplje), Boro Rađenović (kugla, disk), Albin Vidović (kugla).

PLIVANJE: Mihovilj Španja (200 mješovito, 100 prsno, 100 leđno), Kristijan Vincetić (100 slobodno, 400 slobodno, 100 leptir), Matija Grebenić (100 slobodno, 200 slobodno, 50 leđno, 50 leptir.

STOLNI TENIS: Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Tomislav Špalj, Vjekoslav Gregorović.

BICIKLIZAM: Mario Alilović, Gracijano Turčinović.

STRELJAŠTVO: Stanko Piljak, Ivica Bratanović. (Hina)

Rekordne devete Igre za Milku Milinković

Za hrvatsku paraolimpijku Milku Milinković (57) London će biti devete paraolimpijske igre u karijeri što nije uspjelo nikome u svijetu. Ukupno je osvojila osam odličja, među kojima i prvu paraolimpijsku medalju u povijesti Hrvatske - broncu u bacanju koplja u Barceloni 1992. godine.

Legendarna Kraljevičanka je ispunila normu, ali će u Londonu nastupit zahvaljujući pozivnici organizatora.

"Međunarodni paralimpijski odbor poslao je pozivnicu i bit ću jedina u svijetu s devet nastupa na Igrama. Puno mi znači što ću nastupiti u Londonu," kazala jeMilinković.

Predsjednica Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke i članica riječkog Atletskog kluba Srce za osobe s invaliditetom u Londonu će nastupiti točno 40 godina nakon prvog nastupa na Paralimpijskim igrama u Heidelbergu. Tada su još bili različiti gradovi domaćini Olimpijskih i Paralimpijskih igara. Nastupila je i u Arnhemu (1980.), Stoke Mandevilu (1984.), Seoulu (1988), Barceloni (1992.), Atlanti (1996.), Sydneyu (2000). i Pekingu (2008.). (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter