Predstavljena Histria Antiqua

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predavanjem Marije Buzov "Umjetnicki obrt u Rimu" u svecanoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile poceo je drugi dan ovogodišnjeg Medunarodnog arheološkog savjetovanja Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Brijuni-Medulin.

Isabel Roda
posvetila se materijalima od kojih su izradene geme i kameje iz Taragone, dijelovi nakita koje su znanstvenici zahvaljujuci suvremenim tehnikama uspjeli preciznije odrediti, a predstavljen je i rad Vlaste Begovic i Ivancice Schrunk posvecen maritimnoj vili na Brijunima, odnosno evidenciji nalaza i njihovoj interpretaciji. Autorice se u referatu osvrcu, izmedu ostalog, i na raskošnu keramiku, staklene i metalne predmete, statue, reljefe i slike, a zakljucuju da je reljefe i skulpture na hramovima vjerojatno radila ista kamenoklesarska radionica koja je ukrašavala i forumske hramove u Puli.

Procitan je i referat Anamarije Kurilic naslovljen "Produkcija rimskih votivnih ara", a u drugom je dijelu sesije bilo govora o poznavanju nakita srednjodalmatinske kulturne skupine (Ankica Odža); rimskim keramickim posudama s licima s nalazišta u Petovioni, današnjem Ptuju (Mojca Vomer Gojkovic i Verena Vidrih Perko); koštanim i metalnim predmetima kasnog broncanog doba iz Popernjaka kod Županje (Boško Marijan) te figurativnim prikazima na antickim limenim predmetima iz Sotina (Mato Ilkic).

Izmedu dvije sesije savjetovanja predstavljen je 17. svezak casopisa Medunarodnog istraživackog centra za arheologiju Histria Antiqua koji okuplja referate s prošlogodišnjeg savjetovanja cija je tema bila "Putovi i trgovina od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka". Na 320 stranica zbornika nalazi se 26 znanstvenih clanaka, a glavna je urednica izdanja Vesna Girardi Jurkic.

Sadržaj su detaljno predstavili Kristina Džin, Klara Buršic Matijašic i Francis Tassaux. Istaknuvši vrijednost i važnost doprinosa svakog od zastupljenih tekstova, Džin je naglasila i da je Histria Antiqua realizirana uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva kulture. Suizdavac je Društvo za povijest i kulturni razvitak Istre. Medunarodno arheološko savjetovanje zakljucuje se u subotu svecanim predstavljanjem dva jubilarna sveska tog casopisa u rovinjskoj gradskoj palaci u 11.30 sati.


Podijeli: Facebook Twiter