Predstavljena "Glazba Lovrečice" Branislava Ostojića

Branislav Ostojić i njegova nova knjiga 'Glazba Lovrečice' (K. FLEGAR)
Branislav Ostojić i njegova nova knjiga 'Glazba Lovrečice' (K. FLEGAR)

Stručna knjiga "Glazba Lovrečice", koja govori o glazbenom stvaralaštvu i povijesti glazbeno-scenskog života područja Lovreštine pokraj Umaga, autora Branislava Ostojića, profesora i etnomuzikologa iz Kaštelira, predstavljena je nedavno u umaškoj Gradskoj knjižnici.

Uz autora, o knjizi je govorio ravnatelj knjižnice Neven Ušumović, a večer su pred brojnom publikom glazbom obogatili folk grupa Bidafoni iz Zajednice Talijana Lovrečica-Babići, vokalna skupina Kantadori, predvođena Ninom Zakinjom, te mješoviti pjevački zbor Korona iz Umaga.

Ostojić je objasnio da mu je cilj bio zapisati narodne pjesme i plesove te opisati narodne nošnje i običaji, ne bi li ostali sačuvani od zaborava za nove generacije. U uvodnom dijelu posvetio se zemljopisno-povijesnom razvoju područja Lovrečice, zatim razvoju kulturnog i glazbenog života te pjevanju, pri čemu je opisao nastanak i rad vokalne skupine Kantadori, mješovitog pjevačkog zbora Zajednice Talijana i folk grupe Bidafoni.

U poglavlju o narodnim običajima, koje je podijelio na blagdane (Uskrs, Badnjak, Božić, Nova Godina, Sveta tri kralja i Svi Sveti) te svakodnevne životne običaje (rođenje djeteta, svadba, maškare, sahrana), detaljno je predstavio što se u tim prigodama radilo, kuhalo, odijevalo, pjevalo i plesalo.

Zaseban je prostor posvećen narodnim plesovima, muškoj i ženskoj narodnoj nošnji, a opisao je i tradicijske instrumente koji su se nekad koristili te svirače gunjce koji ih i danas koriste. Uz opis crkvi u Babićima, Lovrečici i Svetom Ivanu te crkvenih običaja (Sv. Lovro, Tijelovo, Marijanske pobožnosti, Sv. Stjepan i Sv. Ivan Krstitelj), autor je priložio i popis svih svećenika i pastoralnih pomoćnika koji su se isticali u radu s vjernicima župe Lovrečica u zadnjih tristotinjak godina. Knjiga je ilustrirana brojnim starim fotografijama, a zaključuje je 26 pjesama koje su se nekad izvodile, mada nisu bile notno zapisane sve dosad.

- Uvjeren sam da će te pjesme ponovno naći svoje slušatelje, ali i čitatelje i buduće istraživače narodnih pjesama i folklora, kojima mogu biti od koristi u daljnjem radu, napomenuo je.

"Glazba Lovrečice" peta je knjiga Branislava Ostojića, a njeno su tiskanje omogućili Grad Umag, Mjesni odbor Babići-Lovrečica te umaški ogranak Matice Hrvatske. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter