Predstavljena Fundacija Murtic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fundaciju Murtic, instituciju u osnivanju, u sklopu posljednjeg dana 3. Artexchangea - istarskog sajma umjetnina, predstavili su jedan od osnivaca fundacije Ranko Murtic i umjetnicki savjetnik Branko Franceschi.

Fundacija bi vodila brigu o liku i djelu autora da se, kao nekim zbirkama i fundusima, ne bi dogodilo da se blokiraju i usidre unutar cetiri zida. To ce biti živo tijelo koje ce sakupiti radove, brinuti se o njima, ali i stvarati razvojne programe te dati priliku da se prezentiraju i mladi autori. Dio kolekcije ce krajem godine biti predstavljen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a do tada bi trebala biti riješena i pravna pitanja za funkcioniranje fundacije, pojasnio je Murtic.

Franceschi je istaknuo da je cilj fundacije, osim prezentacije rada i djela Ede Murtica, da ona bude polazište za istraživanje modernizma poznatog mediteranskog kruga, ali i ostalih svjetskih imena.

Gorka Ostojic Cvajner, privremena ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, kazala je da je moralna obveza ne zaboraviti umjetnika Edu Murtica, koji je prvi otvorio dijalog na putu stvaranja art laboratorija koji nema granica, a cemu teži i spomenuti muzej.

Procelnik Opcine Vrsar Marin Grgeta je takoder naglasio da je stvaranje preduvjeta za izgradnju objekta u kojem ce se izložiti Murticevi radovi odgovornost i obveza Opcine u kojoj je Murtic djelovao. Rijec je o cestici na ulazu u Vrsar, stanciji Grande, gdje ce se graditi i jedan od golf terena.

- Cinjenica da su Murtic i Džamonja, dva najveca hrvatska suvremenika, djelovali baš u Vrsaru ima svoje razloge - ambijent , vizura grada i okruženja, a njihova djela i stvaranje želimo uklopiti u koncept razvoja vrhunskog turizma u Vrsaru, kazao je Grgeta.

Ranko Murtic je najavio izložbu Ede Murtica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 6. prosinca, kada ce biti predstavljen i cijeli koncept te podrucje djelovanja fundacije.


Podijeli: Facebook Twiter