Predstavljena CORINE baza o pokrovu zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija za zaštitu okoliša (AZO) danas je obilježila 11. godišnjicu djelovanja predstavivši jedinstvenu bazu podataka o pokrovu zemljišta u Hrvatskoj - CORINE bazu.

Na svečanosti su ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ravnatelj AZO Neven Voća lansirali WEB GIS preglednik koji omogućava pretraživanje CORINE baze.

Zmajlović je istaknuo kako CORINE baza podataka omogućuje ne samo uvid u postojeće stanje pokrova zemljišta u Hrvatskoj, nego i praćenje svih promjena koje su se dogodile u posljednjih 30 godina.

"Baza je alat koji će služiti građanima, poslovnom sektoru i tijelima državne uprave. Platforma će koristiti svima koji se bave planiranjem i izradom strategija", istaknuo je Zmajlović.

AZO je nacionalni referenti centar za CORINE bazu koja je izrađena prema standardima EU zahvaljujući čemu je omogućena razmjena i usporedba podataka sa europskim zemljama. Javno je dostupna i besplatna za sve institucije i građane, istaknuo je Zmajlović.

CORINE baza podataka osigurava cjeloviti sustav monitoringa pokrova zemljišta. U njoj se nalaze podaci o 2,3 milijuna četvornih kilometara površine pokrivene satelitskim snimkama visoke rezolucije. Od iznimne je važnosti za zaštitu okoliša jer omogućuju uvid u promjene na tlu, njegove prenamjene, oštećenja i onečišćenja, kao i na rijekama i moru. Sadrži i podatke neophodne u radu resora poljoprivrede, graditeljstva, prometa i infrastrukture.

"U bazi se nalaze podaci o širenju ili smanjenju gradova, ruralnih područja, poljoprivrednih zemljišta, šumskih površina, industriji, infrastrukturi. Podaci iz baze služit će kao temelj za izradu razvojnih planova, projekata, izradu sve ostale dokumentacije i izdavanja dozvola. Bit će koristan izvor podataka svima koji planiraju neki zahvat u prostoru", naglasio je ministar.

Baza omogućuje pregled svih promjena koje su se dogodile tijekom posljednjih 30-ak godina, primjerice, najveće promjene u izgledu zemljišta od 1980. do danas vide se u slučajevima apartmanizacije na moru, izgrađenosti podsljemenske zone u Zagrebu, te gradnje autoceste Zagreb-Split.

Voća je novinarima izjavio kako je vidljivo da gospodarski rast Hrvatske ne prati rast EU-a, ali pozitivne stvari su vezane za okoliš, pa se može vidjeti da se napuštene poljoprivredne površine ponovno vraćaju u ekstenzivnu poljoprivrednu proizvodnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter