Predstavljena bumbarska kuharica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuharica "La couseina boumbara - ricettario dignanese" predstavljena je u ponedjeljak u prepunoj dvorani vodnjanske Zajednice Talijana.

Predsjednica ZT-a Carla Rotta i jedna od suradnica u sastavljanju kuharice istaknula je da je knjiga rezultat višemjesecnog timskog rada i prikupljanja vodnjanskih recepata koji potjecu od 1900. godine. Neka su se jela zadržala do danas, a neka su pak išceznula pa ih se ovom knjigom nastoji oživjeti.

U jelima vodnjanske gastronomske tradicije, kao i u ostatku Istre, mogu se naci okusi koji potjecu iz Venecije, Francuske i Austrije, istice Rotta u predgovoru. "Želimo sacuvati recepte naših nona jer su dio naše povijesti, povijesti naših krajeva, jer su tradicija i sjecanje", piše Rotta u predgovoru knjige, napisane na talijanskom jeziku.

Kuharica ima devet poglavlja s receptima za juhe i maneštre, kruh i tjesteninu, njoke, rižu, palentu, mesna jela, ribe i mekušce, jela od jaja, kolace i likere.

U bumbarskoj su se kuhinji mnogo koristili puževi, radile su se fritaje, od kolaca medu karakteristicnim su punjeni kolacici-rafioi, a pripremale su se pince, fritule, ušecereni bademi, kao i više vrsta štrudli. Uz svako jelo oznacen je i njegov naziv na bumbarskom dijalektu, kao i vrijeme i težina pripremanja te broj obroka.

Recepti su obogaceni ilustracijama Maje Blažincic, ciji su akvareli bili izloženi i na promociji, te fotografijama Erike Fabro, Carle Rotta i Danila Dragosavca. Knjiga je izdana u 800 primjeraka, a objavljena je uz pomoc Talijanske unije i Grada Vodnjana.


Podijeli: Facebook Twiter