Predstavljena brošura Osjeti Buzet! Doživi Buzet!

Novi virtualni centar starih obrta otvoren je u rujnu (M. MIJOŠEK)
Novi virtualni centar starih obrta otvoren je u rujnu (M. MIJOŠEK)

Osjeti Buzet! Doživi Buzet! naziv je image brošure Buzeta čijim je predstavljanjem obilježen dovršetak buzetskog dijela EU-projekta Revitas II.

- Prva brošura u sklopu europskih projekta objavljena je lani kao završnica projekta Adriatic Health and Vitality Network, a prvenstveno se odnosila na razvoj zdravstvenog turizma. U najnovijoj brošuri Revitas II naglasak je na razvoju kulturnog turizma kroz tekstualni dio na četiri jezika kao i fotografije starogradskih jezgri Buzeta, Roča, Huma, Sovinjaka i Vrha, uključujući gastronomiju s naglaskom na tartufe, ali i kruh iz krušne peći te sajmeni kolačić bruzaiolo, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare viša savjetnica za razvojne projekte Meri Vivoda.

Sastavni dio brošure je DVD, s promotivnim videom Revitas II, a nakladnici su Grad Buzet i MARA Ltd. Pula, koja potpisuje koncept i realizaciju.

Partneri Revitas II - nadogradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu, na slovenskoj strani su općine Kopar (vodeći partner), Izola i Piran, a na hrvatskoj Istarska županija i županijska Turistička zajednica te gradovi Vodnjan i Buzet. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 843 tisuće eura, od toga na Buzet otpada 112.500 eura, a sufinancira se u sklopu prekograničnog programa Slovenija - Hrvatska 2007.-2013.

Grad Buzet je objavom image brošure dovršio sve aktivnosti buzetskog dijela Revitasa II, a cijeli se projekt privodi kraju sredinom studenog.

Središnji dio buzetskog dijela projekta je novi multimedijalni, virtualni centar starih obrta u kojem su tradicionalni obrti Buzeštine povezani s novim tehnologijama, otvoren u rujnu u buzetskoj povijesnoj jezgri, kao jedan od sadržaja obilježavanja gradskog praznika i tradicijske pučke fešte Subotine. U novom turističko-kulturnom iskustvenom centru povezana je nematerijalna i materijalna kultura kroz multimedijske sadržaje, a muzejske radionice dobile su novu dimenziju kroz nove tehnologije, jedan novi virtualni sadržaj, namijenjen odraslima i djeci.

U multimedijalnom centru svoje su mjesto našle stare fotografije i videoisječci, a posjetitelji pred velikim videozidom mogu aktivirati senzore te pokretom ruke interaktivno sami birati sadržaje, virtualno šetati po starom gradu nekad i danas ili pak odgovarati na pitanja o starim obrtima, listati stare razglednice.

Pored centra starih obrta uređene su i dvije postojeće dislocirane muzejske radionice; pekarnica i češljara za izradu češljeva od rogova istarsko-podolskog goveda boškarina kao dodatni poticaj turističkoj promidžbi Buzeštine.

U sklopu Revitasa II snimljen je promotivni video, održan je sajam starih obrta te dvije radionice - pekarska i kovačka. Projekt je značajan zbog razvitka kulturno-turističkih tura s obje strane granice da bi Istra postala jedinstvena prekogranična destinacija.

Revitas II jedan je u nizu projekata koje je Grad Buzet uspješno kandidirao na europske fondove.

- Turističku ponudu buzetskog područja koju razvijamo iz godine u godine u svim segmentima kao i njenu promociju nastojimo financirati upravo vanjskim izvorima sredstava, istaknula je dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter