Predstavljena 12. škola filma "Pulska filmska tvornica 2016."

Polaznici i voditelji 12. Škole filma
Polaznici i voditelji 12. Škole filma

Premijerna projekcija sedam filmova, jedno eksperimentalno nadosnimavanje i "Kritičko rešeto" s profesionalnim filmskim i televizijskim snimateljem Borisom Poljakom, uspješno su održani u nedjelju u prepunom Klubu PFT-a u sklopu predstavljanja 12. Škole filma "Pulska filmska tvornica 2016.".

Sedam premijera kratkih filmova

Uz kratak uvod pojedinih autora, prikazani su kratki dokumentarni, eksperimentalni i hibridni filmovi "Na moru" Lare Šebelja, "Iz ogledala" Nastasje Miletić, "A Silent Struggle" Anđela Semolića, "Nervi" Aurore Dobrić, "1916." Svena Ryšlavya, "S.O.U.R." Ivana Smoljana i "Gorenje" Michelea Bulešić.

Za nedovršeni "Dag Lev" Sande Letonje-Marjanović bilo je organizirano snimanje putem refleksije projiciranog materijala s disko kugle i ogledala na green screen, a nije prikazan "Polip", improvizirani film voditelja škole Zorka Sirotića, Tome Zidića i Martina Šatovića, kojeg također nisu uspjeli privesti kraju.

U "Kritičkom rešetu" za kojega je gostujući filmaš Boris Poljak analizirao i komentirao novonastale radove, kazao je i ovo: "Ne osjećam se kao objektivna istina i volio bih da ni vi to tako ne doživljavate. Ne postoji objektivna vizija koja kaže što je dobro a što loše, i zato nemojte preozbiljno shvatiti ono što govorim. Uz to, moramo uzeti u obzir olakšavajuće okolnosti zbog kratkog vremena izrade filma, iako vas nitko nikada neće pitati u koliko je vremena on realiziran".

Pokidane granice među žanrovima

- Generalna ocjena je super. Sviđa mi se što postoje različiti pristupi. Dobro je što filmovi nemaju veze jedan s drugim; vidi se da su autori dali svoje. Ovo je bila više radionica eksperimentalnog nego dokumentarnog filma, iako je danas ta granica među žanrovima pokidana, zaključio je Poljak.

Održavši se u Klubu PFT-a od 10. do 20 studenog, 12. Škola filma sastojala se razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a organizirana je u suradnji  s Kinoklubom Zagreb i Hrvatskim filmskim savezom, uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade Kultura nova. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter